Kinderen geven al hun zakgeld uit aan snoep en speelgoed

Snoep, kleding of tóch sparen? Vanmorgen werd er in het kader van de Week van het Geld een workshop financieel opvoeden gegeven in het Groot Handelsgebouw. Want bij het financieel opvoeden van je kind komt nog best wat kijken.

Bijna twintig moeders waren bij de workshop aanwezig, die werd georganiseerd door How 2 Spend It, Tip&Top en Single Supermom. Het eerste gedeelte van de workshop bestond uit een zogenaamde Money Mindset Test. Hierbij staan de moeders stil bij hun eigen opvoeding en hoe dit gevolgen heeft voor de opvoeding van hun kinderen. ‘’Er was altijd geld en er werd verder niet over gepraat. Ik ga als moeder wél het gesprek met mijn kinderen aan’’, aldus een van de moeders.

Daarna werden er onderwerpen zoals zakgeld, uitgeven en geld verdienen aan de hand van stellingen besproken. Hoe reageer je als moeder als je zoon of dochter zakgeld uitgeeft aan prullaria? Annelou van Noord gaf de volgende tip: ‘’Laat het gebeuren, hoe moeilijk dat ook is. Het is het geld van je kind en hij of zij moet leren om zelf keuzes te maken. Juist als je het toelaat en het gaat de volgende dag kapot, dan leert je kind daarvan.’’

De conclusie van de workshop was dat het goed is om duidelijke afspraken te maken over wat er van het zakgeld gekocht mag en moet worden. Een zakgeldcontract is dan een goede optie, omdat dit duidelijkheid.