Kinderen met geïmplanteerd gehoorapparaat maken hoorproblemen zichtbaar met foto-expositie

Slechthorendheid is onzichtbaar, tenzij je een cochleair implantaat hebt. Met een fototentoonstelling willen kinderen aandacht vragen voor gehoorproblemen. Een zogeheten CI is een hoortoestel dat met een operatie in het oor wordt geplaatst. Hierdoor kunnen mensen weer (deels) horen. Milou (11) en haar broertje Ivo (8) mochten de tentoonstelling openen. “Zelfs het Jeugdjournaal kwam langs”, vertellen ze trots. 

In de expositie vertellen 25 slechthorende kinderen met een CI hun verhaal. Net als Milou en Ivo, die vanwege een erfelijke aandoening een verhoogde kans hadden om doof of slechthorend te worden geboren. Bij de opening van de tentoonstelling voor Rotterdam Centraal vertelt Claudia, de moeder van de twee kinderen, dat ze erg blij is met de implantaten: “Want ze kunnen nu horen.” 

Op de foto’s zie je wat de dromen zijn van de slechthorende kinderen en wat de CI voor hen betekent. “Wij noemen mijn CI’s mijn superoortjes”, vertelt Aiden (2). Ook de 8-jarige Ivo is erg blij met zijn implantaten: “Mijn mooiste geluid is van vogeltjes die fluiten, omdat ik erg van vogeltjes hou.” 

De tentoonstelling heet SuperHEARoes en wordt georganiseerd in het kader van het European Symposium on Pediatric Cochlear Implantation. Hierbij komen wetenschappers en dokters van over de hele wereld samen om kennis te delen over CI’s. Het congres vindt van 31 mei t/m 3 juni plaats in De Doelen.