Kinderombudsman Stans Goudsmit en kids uit IJsselmonde over kinderarmoede: “Praat met henzelf”

Kinderarmoede is nog altijd een groot probleem in Rotterdam. Uit de meest recente cijfers blijkt dat 1 op de 6 kinderen in Rotterdam opgroeit in armoede. Volgens kinderombudsman Stans Goudsmit zou de gemeente Rotterdam minder over en meer met kinderen moeten praten.

Goudsmit deed in begin 2021 onderzoek naar kinderarmoede. Voor haar betekent armoede veel meer dan alleen een gebrek aan geld. “Het gaan om niet mee kunnen doen en het tast andere kinderrechten aan”, vertelt Goudsmit. Uit het onderzoek van de kinderombudsman blijkt dat kinderen die in armoede opgroeien minder kansen hebben op school, en de kans is groter dat ze slachtoffer worden van kindermishandeling.

OPEN Rotterdam gaat in gesprek met vier kinderen van de Paus Joannesschool. De kinderen geven aan dat ze voornamelijk behoefte hebben aan eten, kleding en een fijn thuis. Dit klinkt voor Goudsmid erg bekend: “Tijdens mijn onderzoek gaven de kinderen en jongeren aan dat dit de drie belangrijkste dingen zijn als je in armoede opgroeit.”

De gemeente Rotterdam ondersteunt kinderen en jongeren door middel van armoederegelingen. Hierbij worden er vooral initiatieven uitgekozen voor school en activiteiten. “Dit komt niet overeen met waar de kinderen behoefte aan hebben”, vertelt Goudsmit. “Als de gemeente echt de kinderen in armoede wil helpen dan zou de vraag van de kinderen en het aanbod van de gemeente beter op elkaar moeten aansluiten”, vertelt Goudsmit. “Om dat te bereiken moet de gemeente meer met kinderen en jongeren in gesprek gaan”.