Het bioscoopbezoek bij de grote bioscoopketens liep in 2024 terug, onder andere door de invloed van streamingdiensten. Voor veel filmhuizen pakt dit echter juist goed uit, want die worden steeds populairder. De beleving blijkt een belangrijke factor. Jan de Vries, mede-eigenaar van Kino aan de Gouvernestraat, legt uit wat het concept van hun bioscoop zo succesvol maakt.
“Je ziet dat de algemene trend dalend is, maar dat het bij onafhankelijke bioscopen en filmtheaters zoals wij – dus bioscopen die een breder scala aan films vertonen – juist beter gaat”, vertelt Jan de Vries, programmeur en eigenaar van Kino.
Divers publiek door gevarieerde programmering
Vooral de beleving speelt een grote rol: “Het grote verschil met de franchises, bioscopen en misschien ook wel met andere filmtheaters, is dat we altijd hebben geprobeerd om een complete avond uit te bieden. Dat betekent dat je bij ons ook kunt eten, een cocktail of een biertje kunt drinken”, aldus Jan.
Kino vertoont zowel blockbusters als minder mainstreamfilms, en dat blijkt een succesvolle formule. Zo wordt een gevarieerd publiek bereikt: “Van ouderen die overdag met hun Cineville-pas langskomen en een wijntje drinken, tot jongeren die ’s avonds komen”, vertelt Jan. “En als we bijvoorbeeld een experimentele film draaien, zie je het publiek ook mee veranderen met de programmering.”
Impact van het wegvallen van Cinerama
In 2023 liet Kino twee nieuwe zalen bijbouwen, een slimme zet. Met het mogelijke wegvallen van Cinerama aan de Westblaak verwacht Jan een capaciteitsprobleem in Rotterdam. “Je ziet nu al dat, wanneer Cinerama dicht is, het bij ons bomvol zit.”