Kledingbank moet door besluit gemeente verhuizen uit Beverwaard: ‘Na 8,5 jaar nu naar Lombardijen’

De kledingbank in Beverwaard, waar al jaren veel over te doen is, gaat officieel het Huis van de Wijk de Focus inruilen voor een nieuwe locatie in Rotterdam Lombardijen. Initiatiefneemster Sandra Zimmerman vindt het jammer dat ze moet vertrekken, maar ziet ook kansen.

“Ik heb 8,5 jaar in Beverwaard gezeten, voor mij was het prettiger geweest als we hier konden blijven. Maar ik krijg nu iets anders en wie weet wordt het daar wel weer een stuk mooier”, vertelt Sandra. Tot vorig week donderdag 15 december zat Sandra nog in spanning. De vrijwilligers van de kledingbank waren al druk bezig alles in te pakken, maar een nieuwe plek om alle spullen weer uit te pakken – of om de spullen überhaupt op te slaan – was er nog niet. Eergisteren, op maandag 19 december, 11 dagen voordat ze daadwerkelijk weg moeten zijn was het pas rond: een nieuwe locatie in Lombardijen op de Pirandellostraat nummer 41, met hulp van Havensteder én de gemeente.

Beleid
De kledingbank geeft gratis kleding weg aan mensen die het wat minder breed hebben. “Ik wil mensen helpen en ik heb gehoord dat er in Rotterdam Lombardijen ook veel mensen zijn die onze hulp goed kunnen gebruiken”, zegt Sandra. Of de mensen uit Beverwaard nog geholpen kunnen komen, weet ze niet. Maar ze hoopt in ieder geval dat sommige nog op de fiets langs kunnen komen.

De kledingbank moet vertrekken uit het Huis van de Wijk omdat het huis na de verbouwing die eraan zit te komen, alleen nog functies mag vervullen die “bij een Huis van de Wijk horen conform het gemeentelijke welzijnsbeleid en de welzijnsopdracht”, aldus wethouder Faouzi Achbar. Dat betekent dat er alleen nog ruimte is voor activiteiten op het gebied van ontmoeting, participatie en talentontwikkeling. Hoewel “activiteiten en initiatieven voor en door bewoners van alle leeftijden in een Huis van de Wijk – conform de nadrukkelijke wens van de raad – altijd voorrang” hebben, past de kledingbank van Sandra dus niet in het toekomstige plan.

De eisen van de gemeentelijke welzijnsopdracht hebben niet alleen gevolgen voor de Kledingbank. Na de verbouwing van De Focus zullen ook het Het Buurtsteunpunt en House of Hope uit het pand moeten vertrekken. Voor deze organisaties is wel een nieuwe plek in Beverwaard gevonden.