Kleinzoon zorgt 72 jaar na oorlog voor onderscheiding grootvader

De 19-jarige Joeri van Oost uit IJsselmonde heeft een onderscheiding ontvangen in naam van zijn overleden grootvader. De kleinzoon van de voormalig soldaat startte een eigen onderzoek naar de militaire verdiensten van zijn grootvader in de Tweede Wereldoorlog. Uit het onderzoek blijkt dat zijn grootvader recht heeft op een Mobilisatie-Oorlogskruis.

Joeri is al sinds zijn jeugd geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Daarom verzamelt hij al jaren objecten en foto’s uit deze historische tijd. Zijn vader vertelde hem dat zijn overgrootvader zelf heeft meegevochten tegen de Duitsers, maar hier zelf nooit over wilde praten met zijn familie.

Daarom besloot Joeri om onderzoek te doen naar de militaire verdiensten van zijn grootvader. Op een Facebook-groep voor militaire vragen deed hij een oproep. Uit het onderzoek kwam naar voren dat zijn grootvader Heere van Oost betrokken was geweest bij zware veldslagen rond Dordrecht en dat hij daarom recht heeft op een Mobilisatie-Oorlogskruis.

De Rotterdamse Heere van Oost overleed in 2000 op 80-jarige leeftijd. Daarom mocht Joeri op 10 mei de onderscheiding voor zijn grootvader in ontvangst nemen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat