Kofi Ogún verandert naam uit slavernijverleden en maakt serie Mi Nen / Mi Nòmber over dit proces

In de documentaireserie Mi Nen / Mi Nòmber volgen we de Rotterdammer Kofi Ogún, een nazaat van tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen. Zijn voorouderen hebben tijdens het slavernijverleden een westerse achternaam gekregen. Nu heeft Kofi zijn naam veranderd en neemt je mee in die reis.

Ogún: “Mi Nen Na, Mi Nòmber Ta, Mijn Naam Is… Als je een Rotterdamse nazaat van de Afrikaanse diaspora dat vraagt in te vullen, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een Westers klinkende naam te horen. Niet verwonderlijk, want deze namen zijn aan ons opgelegd na afloop van slavernij. Destijds waren onze voorouders veelal blij dat ze eindelijk een officiële naam hadden, ook al was die Westers. Nu, 150 jaar later, zijn we tot inzicht gekomen dat een Afrikaanse naam toch beter bij ons pas.”

“Dat geldt ook voor mezelf. Eind 2020 heb ik de naam Kofi Ogún aangenomen. Kofi omdat ik op vrijdag geboren ben en Ogún omdat het verwijst naar de voornaam Delano. Die naam betekent ‘van de nacht’ of ‘uit het notenbos’. Volgens overlevering is Ogún een gids die mensen begeleidt uit het bos naar een makkelijker begaanbaar pad. Hoewel ik mijn reis naar naamsverandering nog niet geheel heb afgerond, wil ik alvast anderen enthousiasmeren hun reis aan te vangen.”

In de eerste aflevering van Mi Nen / Mi Nòmber delen Rotterdammers hun verhalen over hun namen. Hoe trots zij zijn op hun naam en wat vinden zij van het wijzigen van achternamen? Binnenkort kunnen nakomelingen van tot slaaf gemaakten hun achternaam veranderen.

Zo zegt een Rotterdammer: “Ik kan me voorstellen dat het voor mensen vervelend kan zijn als ze een naam hebben die eraan doet denken dat ooit een van je voorouders tot slaaf gemaakt is.” Een andere man zegt dat hij er minder mee heeft: “Als ze het willen moeten ze het doen. Maar mijn naam is mijn trots. Waarom zou ik dat veranderen?”