Koken voor het koningspaar: kapsalon, bara of toch een brammetje?

Welk gerecht eert onze koning? Rotterdam is dit jaar gaststad en is op zoek naar hèt Rotterdamste gerecht! Iedereen – van professioneel chef tot thuiskok – kan zich kan inschrijven om een origineel gerecht in te sturen met écht Rotterdams DNA.

Het lievelingsgerecht van Willem-Alexander is om met mooi weer lekker te gaan barbecueën en hij deelt samen met Maxima zijn liefde voor ijs. Zijn voorkeur is heel specifiek: twee bolletjes hazelnootijs.

Inzendingen
De organisatie van het Rotterdamse Koningsgerecht heeft al heel wat inzendingen ontvangen. De gerechten waarvan het hart van iedere Rotterdammer sneller gaat kloppen is de kapsalon, het Brammetje en het Rotterdamse traditionele gerecht uierboord. Maar met de jaren is de populariteit van de typische Rotterdamse gerechten volgens foodblogger en jury-lid Elize Schenderling veranderd: “Wat mij opvalt is dat de authenticiteit van de Rotterdamse gerechten een nieuw jasje heeft gekregen. Wat nu echt typisch Rotterdams is, is voornamelijk de diversiteit aan culturen.”

De gerechten die zijn ingezonden zijn heel verschillend, maar dat maakt het niet minder leuk. Een aantal gerechten die zijn aangemeld door de deelnemers zijn: ‘Een zalm koninklijk kadootje’ van Aicha, het Iraanse gerecht van Morsa Ploe, een ‘comfy’ burger met pulled beef, funchi van thuiskok Jonathan en de American pancakes met orange glaze van ontbijtrestaurant By Jarmusch. Vandaag is de laatste dag om je inzending in te sturen.

Finale
Op donderdag 20 april wordt de winnaar tijdens een live cook-off bekend gemaakt door een vijfkoppige jury met Rotterdams DNA en een passie voor eten. De winnaar mag het gerecht tijdens de officiële route aanbieden aan koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Volgens Elize onderscheiden Rotterdamse gerechten zich door het authentieke en niet per se gezonde randje: “Rotterdamse gerechten hoeven er niet mooi uit te zien en het hoeft ook echt niet gezond te zijn. Zolang het maar vanuit een bepaalde passie gemaakt wordt en er een verhaal achter zit waarin je het ambachtelijke echt proeft. Dat is denk ik een beetje overgebleven van de uierboord.”

De populaire pizza Margherita is de bekendste pizza ter wereld en is vernoemd naar koningin Margherita. Wij zijn heel benieuwd welk gerecht wordt aangeboden aan onze koning en koningin!