Koning Willem Alexander brengt werkbezoek aan Stichting Mano

Hoog bezoek voor Stichting Mano deze vrijdag. Koning Willem Alexander kwam op werkbezoek en kreeg een inkijk in het project SamenDoorSamen, waarbij de stichting nieuwe Rotterdammers helpt integreren in de samenleving. De statushouders deelden hun persoonlijke verhalen met de koning.

SamenDoorSamen
Tijdens het bezoek werd er specifiek ingezoomd op het project SamenDoorSamen van Stichting Mano. SamenDoorSamen is een programma van Stichting Mano dat zich richt op de begeleiding van Rotterdamse statushouders naar een verbeterde zelfredzaamheid en participatie in de stad. Sinds 2016 helpen zij nieuwkomers zich thuis te laten voelen in Rotterdam. ‘Ook al hebben de mensen nog geen status, ze zijn wel Rotterdammer. Hier doet de gemeente goed hun best voor’, vertelt Lieke, één van de initiatiefnemers van Stichting Mano.

Na een goed introductiegesprek zette de groep zich voor naar de eerste verdieping waar een groep statushouders en vrijwilligers van Stichting Mano klaar zaten om hun persoonlijke verhaal en ervaring te delen met de Koning. Lubana is projectcoördinator bij Stichting Mano en daarnaast werkt zij als ervaringsdeskundige voor de stichting. Dit is extra speciaal, omdat zij zelf uit de doelgroep komt. ‘Ik voel mij vereerd dat ik mijn verhaal mocht doen aan de Koning. ‘Ik voel mij echt gehoord en gezien’, zo vertelt zij.

De Nieuwe Rotterdammert
Een van de activiteiten van SamenDoorSamen is het maken van een krant over Rotterdam. Via de journalistiek oefenen de deelnemers de taal, raken ze met Rotterdammers in gesprek, ontdekken ze de stad en kunnen ze zichzelf als nieuwe Rotterdammers presenteren. Een aantal deelnemers vertellen op de speciale redactie samen met de vaste begeleider over het maken van de krant en wat ze daarvan geleerd hebben. Ook interviewen zij de Koning nog even voor zijn vertrek; ‘Dit soort bezoeken zijn voor mij en mijn vrouw erg belangrijk. Om in gesprek te kunnen gaan met de mensen die letterlijk met de poten in de klei staan en die het werk doen’. Bekijk de reportage.