Koploper Rotterdam kleurt oranje en vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen

Rotterdam doet mee aan de wereldwijde campagne Orange the World, die jaarlijks aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen en meisjes. In 2023 waren er 13.000 meldingen, met Rotterdam als koploper. Dit jaar staat de campagne extra stil bij femicide: de moord op vrouwen simpelweg omdat ze vrouw zijn. Onder andere de Erasmusbrug, het Erasmus MC en het Wereldmuseum worden oranje verlicht als teken van solidariteit. De gemeente Rotterdam werkt samen met maatschappelijke organisaties om het bewustzijn rondom deze problematiek te vergroten en te pleiten voor maatregelen om geweld tegen vrouwen wereldwijd te stoppen.

Femicide in Rotterdam: De noodzaak voor verandering
In Nederland zijn de cijfers over femicide schokkend. In 2023 was bij 26 van de 128 moorden sprake van femicide. Bij 60 procent van de dodelijke slachtoffers van geweld tegen vrouwen is de vermoedelijke dader de (ex-)partner. Ook huiselijk geweld is een steeds groter probleem, en Rotterdam staat hierin bovenaan met maar liefst 3.300 meldingen in het afgelopen jaar. Volgens Greet Vink, directeur van het Research Development Office van het Erasmus MC, zijn dit slechts de officiële meldingen. “Dit zijn gevallen waarvan meldingen zijn gemaakt, dus de echte cijfers zijn waarschijnlijk een stuk hoger”, zegt Vink in een artikel van het Erasmus MC.

Kritiek op aanpak femicide
In Rotterdam zijn al belangrijke stappen gezet in de aanpak van huiselijk geweld, zoals het invoeren van huisverboden en het inzetten van een gespecialiseerde officier van justitie. Toch is er kritiek op de maatregelen, die volgens velen te veel gericht zijn op het systeem en te weinig op de behoeften van slachtoffers. Een onderzoek van Vers Beton wijst op de gefragmenteerde samenwerking tussen hulpinstanties en justitie, wat de effectiviteit ondermijnt. Onderzoeksjournalist Saskia Klaassen concludeert dat het beleid vaak onvoldoende rekening houdt met de complexe leefwereld van vrouwen die slachtoffer zijn van (huiselijk) geweld.

Nieuwe initiatieven en wetgeving
Er wordt hard gewerkt aan veranderingen. Een belangrijke stap is het wetsvoorstel van staatssecretaris Ingrid Coenradie, dat psychisch geweld, zoals stalking en emotionele manipulatie, strafbaar zou moeten stellen. Coenradie noemt dit ‘intieme terreur’. Het doel is om slachtoffers eerder de mogelijkheid te geven om in actie te komen tegen daders, voordat het geweld escaleert naar lichamelijke schade of zelfs moord. Het voorstel wordt breed ondersteund door vrouwenorganisaties die pleiten voor een strengere wetgeving en meer bescherming voor slachtoffers van psychisch geweld.