Korpershoek Autoverhuur op Zuid moet gedwongen stoppen

Garage- en autoverhuurbedrijf Korpershoek moet per 1 juli 202019 zijn verhuuractiviteiten staken. De verhuurder van personenauto’s, busjes en bestelwagens is een bekend adres voor Rotterdammers met een kleine beurs die op vakantie willen, verenigingen, schoonmaakbedrijven en zelfs Feyenoord. De stop komt niet uit de ondernemers van Korpershoek zelf, maar door de verzekeringsmaatschappij waar de huurauto’s waren ondergebracht. Die weigert het contract te verlengen.

Geen autoverzekering betekent, net als bij particulieren, dat deelname aan het verkeer verboden is. Alle 150 voertuigen die Korpershoek in de verhuur had mogen na 1 juli niet meer de weg op. Hiermee valt in een klap 80% van hun omzet weg. Failliet gaan ze niet, Jaap en Gonny hebben altijd op de ouderwetse manier zaken gedaan. “Eerst centjes verdienen, dan pas spullen kopen,” aldus Gonny. Om die reden hebben ze geen schuldeisers en zitten ze niet in de problemen. Toch deelt zo’n enorme omzetdaling een enorme dreun uit: er komt onvoldoende geld binnen om het personeel, dat in sommige gevallen al elf jaar voor het bedrijf werkt, in dienst te houden. Ook is het bedrijf in een keer niet zoveel meer waard als eerst en wordt het een stuk minder aantrekkelijk om het in de verkoop te zetten. Het enige wat er nu nog op zit voor dit ondernemersechtpaar is de huurauto’s en eventueel de grond waar het bedrijf op staat te verkopen.

Avéro Achmea
Tot en met oktober vorig jaar leek er geen vuiltje aan de lucht voor bedrijf dat sinds 1994 vlak bij het Zuidplein zit. Al zestien jaar lang verzekerde Korpershoek de huurauto’s via tussenpersoon ABN Amro, bij Avéro Achmea. De premie bedroeg jaarlijks 216.000 euro voor het verzekeren van de 150 voertuigen die zij in de verhuur hebben. Op 28 oktober 2019 valt er echter een brief van de verzekeringsmaatschappij in de brievenbus van het kantoor. In het kort komt het erop neer dat Avéro Achmea de verzekering per 1 januari 2020 op wilde zeggen omdat er in de afgelopen drie jaar teveel schade is geclaimd door Korpershoek.

Iets waar de maatschappij het autoverhuurbedrijf nooit van op de hoogte heeft gesteld. “In eerste instantie had ik het idee dat er iets niet klopte”, vertelt Gonny. “Wij konden in onze eigen administratie niet herleiden dat wij grote schadebedragen hebben geclaimd bij de verzekering.”Ze vraagt zich af welke schade wordt bedoeld. “Het enige dat wij verzekerd hebben is WA, wettelijke aansprakelijkheid. Als je schade maakt aan een ander wordt deze door de verzekeringsmaatschappij vergoed. Een ander soort verzekering hadden wij niet nodig. Als er schade aan de ruit zit, er een band lek is of iemand een paaltje raakt, dan repareerden we dat op eigen kosten in onze garage,” aldus Jaap. 

Na wat uitzoekwerk kwam Gonny erachter dat Avéro Achmea de afgelopen drie jaar 23.000 euro meer aan schade kwijt is, dan dat zij aan premie kregen van het Rotterdamse verhuur-, en garagebedrijf. “Ik kon mijn oren niet geloven, wist niet wat ik hoorde,” zegt Gonny. 

Letselschade
De verzekeringsmaatschappij bleek een letselschade (schade aan persoon) van 86.000 euro uitgekeerd te hebben na een ongeluk met een van de auto’s van Korpershoek. “Na een ongeluk bleek een mevrouw naar het ziekenhuis te zijn gegaan waar geconstateerd werd dat zij een hersenschudding had. Het ongeluk gebeurde bij een snelheid van 20 km/h toen de betreffende mevrouw met haar auto een parkeervak uit reed. Niemand heeft mij ooit uit kunnen leggen hoe het kan dat iemand na een aanrijding met zo’n lage snelheid een zware hersenschudding met letsel kan oplopen.”

De bestuurder van de andere auto besloot echter de zaak voor de rechter te brengen en geld te eisen voor het ‘letsel’ dat ze opliep. De rechter kende de vrouw een schadevergoeding ter hoogte van 86.000 euro toe die moest worden betaald door Avéro Achmea. Bijzonder aan dit hele verhaal is echter dat Korpershoek nooit op de hoogte is gesteld van deze rechtszaak. “We wisten niet eens dat hij plaatsvond. Niemand heeft ons op de hoogte gesteld. Wij waren dus ook niet aanwezig en konden dus ook niets ter verdediging inbrengen. Omdat wij afwezig waren heeft de rechter uitspraak gedaan zonder ons te horen.

Een vreemde gang van zaken vinden de ondernemers. Vooral omdat de schadelast voor de verzekeringsmaatschappij zo hoog wordt dat ze besluiten het bedrijf niet langer te verzekeren. Korpershoek was overigens bereid te zoeken naar een oplossing. “Ik heb aangeboden dat verschil van 23.000 euro meteen naar hun over te maken en voor de toekomst een nieuwe, hogere premie te gaan betalen.” Avéro Achmea is hier niet op ingegaan en bleef vasthouden aan het stopzetten van de verzekering per 1 januari 2020. Omdat Jaap en Gonny de gang van zaken uiterst oneerlijk vonden hebben ze een kort geding bij de rechtbank aangespannen. “Wij zijn redelijke mensen. We zijn altijd bereid geweest om te werken aan een oplossing, ook al ging ons dat meer kosten. Maar als je niet op de hoogte wordt gebracht dat er iets speelt, hoe moet je dan je ‘goodwill’ tonen?”. De rechter stelde Korpershoek in het gelijk en besloot dat Avéro Achmea het bedrijf een half jaar langer moest verzekeren om ze zo de gelegenheid te geven naar een oplossing te zoeken. Nu blijkt dat die zes maanden niet meer zijn geweest dan ‘uitstel van executie’.

“De afgelopen maanden heb ik vijftien andere verzekeringsmaatschappijen benaderd om te kijken of ik ons wagenpark daar kon laten verzekeren. Allemaal gaven ze aan de situatie ‘vervelend te vinden’ maar niet langer autoverhuurbedrijven, taxi’s, koeriersbedrijven en andere groepen met een ‘hoog risico’  te willen verzekeren.” Alle verzekeringsmaatschappijen samen hebben een belang in ‘De Vereende’. Dit is een aparte verzekeringsmaatschappij die bijvoorbeeld mensen verzekert nadat ze met een slok op achter het stuur gepakt zijn en hun straf hebben uitgezeten. Hoog risico dus. En hoog risico betekent een hoge premie. In plaats van 216.000 euro per jaar zou het 800.000 euro per jaar worden. “Dat kunnen wij nooit met de verhuur van onze auto’s opbrengen,” aldus Gonny. 

‘Met je rug tegen de muur en een pistool op je hoofd’
Nu blijkt dat ze hun wagens niet langer tegen redelijk condities kunnen verzekeren stopt het op 1 juli. “We hebben er nachtenlang van wakker gelegen om te kijken hoe we dit kunnen oplossen.” Inmiddels hebben Jaap en Gonny de situatie geaccepteerd en via een mail aan hun huurders laten weten dat het stopt. “Het is psychisch heel zwaar geweest. Als ondernemer wil je zelf besluiten wanneer het klaar is. Wanneer je, je bedrijf verkoopt en ermee stopt. Nu wordt dit besluit voor je genomen. Alsof je met je rug tegen de muur staat en een pistool op je hoofd. Dat is erg zuur,” aldus Gonny.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat