Kunst en boksen komen samen in het Oude Noorden

De Zaagmolenstraat in het Oude Noorden heeft er een nieuwe muurschildering bij. Het is een werk van kunstenares Vera Nederlof. Een touwtje springende bokser genaamd ‘Hoogvlieger’. Vera raakte geïnspireerd op haar eigen boksschool in dezelfde straat, waar ze al jaren met volle overgave sport.

Kunstenares Vera schildert boksers en live-boksimpressies tijdens bokswedstrijden. “In dit werk kan ik me uiten, word ik niet belemmerd, maar kan ik improviseren. Voordat ik ging schilderen heb ik een lange tijd klassiek ballet gedaan en gewerkt als grafisch ontwerper. Boksen is als dansen, maar dan geïmproviseerd. Boksen is een sport die geen halve werk verdraagt, het is raak of mis, vergelijkbaar met de kunst. Dynamiek, zuiverheid en expressie. Ik werk veel met inkt, daar kun je niet mee rommelen, dat gaat goed of fout.”

Zoals bij tekenen de kunst van weglaten geldt, is dit wat Vera Nederlof vergelijkt met het ontwijken van stoten in de boksring. Ze begon met het tekenen in de boksschool waar zij zelf bokst. “Vera kwam voor de eerste keer bij me en vroeg of ik het goed vond dat ze tekeningen kwam maken langs de kant. Ik heb dus een beetje het ontstaan gezien van de bokstekeningen”, vertelt Rob Salm eigenaar van Huk-Tti Sport.