Kunstenaar Chris Ripken bang voor verloedering kunst in Rotterdam

Er staan ruim 1000 beelden in de Rotterdamse buitenruimte, blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat het Centrum Beeldende Kunst liet uitvoeren. Bij dat onderzoek zijn de beelden niet alleen bekeken, maar ook gecategoriseerd in de mate van belangrijkheid in de stad. En dat kan op termijn gevolgen hebben voor het onderhoud van de beelden.

Beeldend kunstenaar Chris Ripken heeft 60 sculpturen in Rotterdam Noord staan die allemaal tot stand zijn gekomen in samenwerking met buurtbewoners. De meeste van deze kunstwerken, waarmee Ripken de verloedering in de wijk wil tegengaan, zijn door de commissie van het CBK echter niet hoog gecategoriseerd. Volgens Siebe Thissen van het CBK betekent dat niet direct dat er geen onderhoud meer gepleegd gaat worden. Volgens hem heeft Ripken eerder van de gemeente al geld gehad voor het onderhoud van zijn beelden en staat het CBK open voor een nieuw onderhoudsplan. Daarbij zijn ook niet al zijn beelden als kunst gecategoriseerd, zoals de sculpturen die als anti-ramkraakbarrière voor een juwelier staan.

Ripken vindt het jammer dat het CBK autonome kunst, zoals Kabouter Buttplug, op dezelfde manier beoordeelt als zijn eigen toegepaste kunst die met buurtparticipatie is gemaakt. Thissen spreekt dit tegen en zegt dat de onafhankelijke commissie wel degelijk rekening heeft gehouden met de bijdrage die een beeld aan de buurt levert.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat