Kunstenaar Chris Ripken restaureert beeld: ‘Ik kan nu de puntjes op de i zetten’

Het kleurrijke kunstwerk ‘De Vrijheid van Meningsuiting’ in Rotterdam-Noord krijgt een opknapbeurt. Achtien jaar in de buitenruimte heeft zijn sporen achtergelaten op het kunstwerk. Zo laten de mozaïekstukjes los en zijn de gekleurde stukken glas deels verkleurd. Kunstenaar Chris Ripken voert zelf het onderhoud van zijn kunstwerk uit. “Ik ben wel zo’n kunstenaar die het zelf doet.”

Chris zag de tegels van zijn kunstwerk aan de Heer Bokelweg afbrokkelen en kaartte dit een paar jaar geleden aan bij de gemeente. Vervolgens kreeg Chris van de gemeente de opdracht om het onderhoud uit te voeren. “Ik ben blij dat ik het zelf mag doen, zo kan ik nu de puntjes op de i plaatsen. Iets wat ik achtien jaar geleden niet kon doen.”

Nieuwsgierige voorbijgangers
Chris is deze week met de restauratie begonnen. “Het heeft wel wat om zo midden in de stad te zitten met mijn parasol en hondje.” Tijdens zijn werkzaamheden wordt hij regelmatig aangesproken door nieuwsgierige voorbijgangers. “Mensen vragen me wat ik aan het doen ben en wat de betekenis is van het kunstwerk, dat levert leuke gesprekken op”, legt de kunstenaar uit.

Supersterke lijm
Door de restauratie zal het beeld er iets anders uit zien. “De kleuren veranderen een beetje”, licht Chris toe. Om te zorgen dat het beeld de komende jaren kan overleven, gebruikt Chris kleurvast glas en een supersterke lijm. “Het is dezelfde lijm die ik ook voor mijn zeemeermin op het Eudokiaplein heb gebruikt.”

Chris neemt aan het einde van de week een paar dagen pauze vanwege de hitte en pakt het restauratiewerk volgende week weer op. Hij verwacht nog twee tot drie weken bezig te zijn met het onderhoud. Chris geeft namelijk aan dat het veel werk is om de tegeltjes in de juiste vorm te knippen. De kunstenaar kijkt uit naar het eindresultaat: “Ik ben trots op het beeld, vooral als het straks helemaal straalt.”