Kunstenaar Elvis Chan woont in zorginstelling voor kunstproject All you can Art

Het kunstproject All you can Art van de Kunsthal wil kunst toegankelijk maken voor iedereen. Dat doen ze ook buiten de Kunsthal in samenwerking met partners. In zorginstelling Laurens maken de kunstenaars kunst met de bewoners. Kunstenaar Elvis Chen heeft zelfs zijn intrek genomen in de kelder om zo nog dichter bij de bewoners te zijn. Bij een andere partner, het Pluspunt, kunnen mensen terecht voor een dagbesteding. Kunstenaar David Bade is daar bezig met het maken van een fiets sculptuur.

All you can Art werkt samen met verschillende partners. Dit jaar zijn er een aantal nieuwe partners bij gekomen waaronder: Afrikaanderwijk Coöperatie (bestaand uit onder andere het Wijkatelier op Zuid) en de Willem de Kooning Academie. Ze werken ook samen met partners waar ze al eerder mee hebben samengewerkt: Stichting Laurens (ouderenzorg), Zuiderpark College (VMBO onderwijs) en Antes (verslavingszorg). Samen met deze partners willen ze kunst toegankelijk maken voor mensen die in het dagelijks leven niet vaak in aanraking komen met kunst. Met het Laurens werkt All you can Art al jaren samen. Ze hebben de tuin voor de ouderen opgeleukt door de tafels te schilderen en een halve boot te plaatsen. Dit jaar is Elvis nog een stap verder gegaan door ‘s nachts te blijven slapen in de kelder: “Het is nu een groot onderdeel van hun leven. Ze komen nu ook graag beneden om iets leuks te gaan doen.” Elvis is druk bezig met het maken van meubelen samen met bewoner Max die een ervaren meubelmaker is: “Je kan heel veel van hen leren.”

Een nieuwe partner is het Pluspunt. Voormalige dak-en thuislozen, verslaafden en anderen die een steuntje in de rug nodig hebben kunnen hier terecht voor dagbesteding. David is hier druk bezig geweest, samen met Summerschool studenten, om kunst te maken. Volgens Summerschool student Sarah was hun aanwezigheid van belang voor de cliënten van het Pluspunt: “Ik denk dat mensen het heel fijn vonden dat ze een soort erkenning kregen doordat wij hier zijn”.

All you can Art geeft ook les aan ruim 30 mensen tijdens de Summerschool. Vijf weken lang krijgen zij workshops, clinics en de mogelijk om zelf kunst te maken.

Bij de vorige editie was er een grote expositie in de Kunsthal en waren de kunstenaars van van All you can Art in de ateliers bezig met het maken van kunst. Dit jaar is de expositie in de Kunsthal kleiner, want er zijn twee ruimtes bij gekomen. In het Gemaal op Zuid en twee winkelpanden op de Groene hilledijk wordt kunst gemaakt. “We vonden het vooral heel belangrijk om in de community te zijn”, aldus mede-initiatiefnemer van All you can Art, David Bade. De ander initiatiefnemer van All you can Art, Tirzo Martha, hoopt dat het project veel teweeg zal brengen: “Wij hopen dat dit, zoals Emily Ansenk dat zei, een museum wordt van de 21e eeuw. Een museum die niet in de traditionele vorm een museum is, maar een museum in de vorm van een ruimte waar iedereen zich vrij voelt, zich kan uiten”. Er wordt dan ook gezocht naar een manier om van All you can Art iets permanents te maken.

Het succes van All you can Art is in 2018 beloond met een award. Voor het samenbrengen, verbinden en het iedereen betrekken bij kunst ging het kunstproject er met de &Award vandoor. “Het is heel erg mooi om die erkenning te krijgen, want we zijn er al zo lang mee bezig om kunst toegankelijk te maken voor andere mensen”, vertelt Tirzo.

All you can Art is een samenwerking tussen The Instituto Buena Bista (IBB) en de Kunsthal. IBB is een vooropleiding en centrum voor beeldende kunst op Curaçao. Met All you can Art laat IBB zien wat ze doen op doet op Curaçao, maar dan in het klein.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter