Nadat beeldend kunstenaar Gyz La Rivière een boek afrondt over de videotheken die vroeger in de regio te vinden waren, besluit hij dat er eigenlijk wel een film in zit. Die is nu af. In Filmpodcast Rotterdam praat Gyz erover met filmmaker en comedian Shariff Nasr. “Er was erg weinig beeld te vinden van videotheken. Dat boek maken was al een hele klus. Dus een film met bewegend beeld maken leek me wel een mooie uitdaging.”
Videotheek Marco zat voorheen onder de grond bij metrostation Beurs/ Churchillplein. “Toen videotheken opkwamen hadden ze een slechte naam omdat veel films gekopieerd waren”, legt Gyz uit. “Videotheek Marco presenteerde zich als een ‘legale ondergrondse videotheek’. Dat vond ik grappig.”
De film ‘Videotheek Marco’ gaat deels over de laatste videotheekhouders in de Benelux en deels over de rijke geschiedenis van (familie)videotheken. De videotheek als venster en als metafoor. Een ode aan de videotheek in het straatbeeld. “Er zijn er nu nog maar een paar over”, vertelt Gyz. “Veel zaken konden niet concurreren met hoe makkelijk downloaden werd. Het kwam op met illegaliteit en werd ingehaald door illegale films, ook dat vond ik een mooi gegeven.” De film laat veel zien over de recente geschiedenis en zoomt ook in op de sociale functie van de (buurt)videotheek. Gyz begon met de film in de coronaperiode. “Toen miste ik die sociale functie het meest. Maar nog steeds denk ik dat het potentie heeft, in het buitenland zie je weer videotheken opkomen.” Dat betaaldiensten steeds beperkter aanbod hebben kan het aantrekkelijk maken om naar een videotheek te gaan, die gewoon alles heeft. “Ook die educatieve functie over filmgeschiedenis is niet te onderschatten.”
Researchmedaille
De kunstenaar noemt zichzelf een ‘gestoorde researcher’, hij bracht dagen door bij Beeld en Geluid in Hilversum om archiefbeeld van videotheken te spotten. Verder deed hij oproepen in kranten, Facebookgroepen en archieven van lokale en regionale omroepen. “Als er een Olympische Spelen zou zijn in researchen zou ik sowieso een medaille winnen”, vertelt hij.
De vele uren research zitten in de film die zelfs een eigen thema tijdens IFFR hebben: “Er bleek in het buitenland ook een film over videotheken gemaakt te zijn, dus is het een thema geworden tijdens het filmfestival.”
Videotheek Marco is te zien tijdens het IFFR als onderdeel van het Focus-programma Holding Video In Your Hands.
Luister Filmpodcast Rotterdam: IFFR Special met Gyz La Rivière hier
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door het International Filmfestival Rotterdam, Filmplatform Rotterdam en opgenomen in De Doelen Studio. Dit programma wordt gerealiseerd onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam, de opdrachtgever heeft geen invloed op de inhoud.