Kunstenaar Joep van Lieshout over zijn toekomstplannen aan de Keileweg: ‘We doen het voor de gemeenschap’

De Keileweg is een stukje Rotterdam met een bijzondere geschiedenis, en daar wordt binnenkort een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd. Er komen naar alle waarschijnlijkheid namelijk een aantal woontorens te staan van de hand van én op de grond van kunstenaar Joep van Lieshout. De gebouwen voorzien uiteraard woningen, maar gaan de stad volgens van Lieshout ook een betere plek maken voor inwoners. 

Al in 2022 wordt er gesproken over de ambitieuze bouwplannen van kunstenaar Joep van Lieshout, maar lange tijd lijkt er geen vooruitgang te worden geboekt. Hij bezit de Keileweg 10 tot en met 18 en wil daar meer dan graag een luxueus en vooruitstrevend wooncomplex bouwen. Nu, drie jaar later, zit er schot in de zaak. De kunstenaar zit midden in het proces om een bouwaanvraag te kunnen doen.

Huur en koop

“Het is een heel positief proces”, zegt Van Lieshout over de gesprekken met de gemeente. Naar eigen zeggen is het contact met de gemeente goed, en verlopen de gesprekken voorspoedig. Het contact zou zelfs zó goed zijn dat hij voor het einde van het jaar al een bouwaanvraag hoop te kunnen doen. “Theoretisch gezien zou het kunnen. Daarna komt een periode waarin het een en ander wordt afgestemd.” Dat binnenkort de eerste heipalen de grond in verdwijnen lijkt niet aannemelijk, zegt de kunstenaar. “Over vijf jaar zou alles af kunnen zijn.”

Het eindresultaat moet niet alleen een wooncomplex worden, maar ook een creatieve hub. “Het wordt deels koop, deels vrije sector en deels in het goedkopere huursegment.” Met de nog te bouwen panden wil de kunstenaar naar eigen zeggen geen groot geld verdienen. “Het gaat me niet om het financiële gewin, maar om de plek gezonder en beter te maken”, vertelt hij over zijn ambities. In het register van de gemeente waar nieuwe bouwprojecten worden aangegeven, is te zien dat 180 van de 300 woningen te koop zijn, waarvan allemaal in het midden- hoog- of topsegment. 120 woningen zijn huur, waarvan 60 binnen het middensegment, en 60 binnen het sociale segment.

Credits: Atelier Van Lieshout/Powerhouse Company

Nieuwe woningen

De bouwplannen van van Lieshout zijn niet de enige projecten die op de agenda staan in Nieuw Mathenesse. Volgens het register van de gemeente worden er maar liefst 3861 woningen gebouwd. Ter vergelijking: in het naastgelegen Bospolder zijn dat slechts 86 woningen. In Oud-Mathenesse wordt helemaal niks bijgebouwd.

Aan de Keileweg krijgen een aantal verschillende gebouwen een nieuwe invulling. Sommige gebouwen, zoals die van Van Lieshout, gaan tegen de vlakte. De oude gasfabriek die er staat, wordt in de toekomst een plek voor onderzoek, het testen en toepassen van nieuwe vormen van duurzame energie. Een historisch fabrieksgebouw waar vroeger de Hollandsche Maatschappij voor Gecondenseerde Melk en later de Hollandsche Kleefmachinefabriek zat, wordt een broedplaats voor kunst, horeca en cultuur. De herinrichting van de Keileweg is de eerste stap die is genomen naar de nieuwe invulling.

Credits: Atelier Van Lieshout/Powerhouse Company

‘Doen het voor gemeenschap’

De Keileweg beweegt zich langzaam voort in de richting van een creatief centrum en daar moeten de gebouwen van Van Lieshout aan bijdragen, vertelt hij. “De ateliers en het museum die weg moeten voor de bouw, komen terug in de nieuwe complexen. Er komt eenzelfde hoeveelheid ruimte voor terug, maar dan beter en verwarmd.” Van Lieshout zegt ook te proberen een aantal kunstenaarsateliers te realiseren in de nieuwe gebouwen, maar kan nog niks beloven. “We zijn bezig met het ontwerp om alles bij elkaar te krijgen en het ziet er heel goed uit. We doen het echt voor de gemeenschap.”

Voordat het zo ver is, moet er wel nog het nodige worden gebouwd. Toch zegt Van Lieshout alweer verder te kijken. “Filantropische projectontwikkeling is van deze tijd en spreekt andere gemeenten ook aan. Uiteindelijk zou het misschien wel een franchise kunnen worden. Ik ben enorm geïnteresseerd om meer te doen voor werkplekken in de stad, en meer sociale functies. Er zijn geen concrete plannen, maar er hangen wat ijzers in het vuur.”