Kunstenaar loopt 11 kilometer per dag met een bank over Rotterdam-Zuid

De Engelse kunstenaar Ben Mills wilde graag in gesprek komen met de stad. Hij besloot wieltjes onder een achtergelaten bank te monteren en over Rotterdam-Zuid te trekken om zo een gesprek uit te lokken. En dat is gelukt.

Het viel Ben op dat er vaak banken op straat worden achtergelaten. Hij kwam op het idee om één van de banken mee te nemen. Zijn opa zei altijd dat hij geen geld kon verdienen met kunst maken. Hij vond dat Ben beter verhuizer moest worden zodat hij iets met lichaamskracht kon doen. Hij besloot zijn kunst met de wens van zijn opa te combineren. Hij liep zeven dagen zo’n 11 kilometer per dag om in gesprek te komen met de bewoners. Hij leerde zo Rotterdam-Zuid echt kennen. Hij heeft geleerd dat Zuid een harde plek is, waar veel mensen moeite hebben om te overleven. Het viel hem op dat veel mensen niet snel toegaven dat het niet goed met hun ging. Hij denkt dat het kan komen doordat Rotterdam-Zuid een slecht imago heeft en hij denkt dat de bewoners daar niet aan willen toegeven. Hij vindt het zelf een heel mooie dynamische plek.

Hij vraagt nooit aan mensen wat hun werk is, maar hij vraagt wat ze doen. Hij doet dit, omdat veel mensen werkloos zijn en ze het gevoel hebben dat ze niks meer toevoegen aan de maatschappij. Hij vind dat er veel te veel wordt gekeken naar wat iemand economisch toevoegd en dat is niet het belangrijkst.

Ben is drie maanden in Nederland voor een artist-in-residence. Hij is vanuit Leeds naar Rotterdam gekomen om kunst te maken. Hij is naast dit project bezig met een project om de aanplak borden van de verkiezingen om te toveren in podia waar mensen met elkaar kunnen discussiëren of optreden. Daarnaast wil hij een stuk grond van Rotterdam-Zuid naar Rotterdam-Noord verplaatsen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat