Kunstenaar maakt eerbetoon aan schoonmaakheld met lachgaspatronen

Eric Alblas ruimt al jaren de lachgaspatronen op in de stad. Kunstenaar André Pielage vindt dit zo bijzonder dat hij bezig is met het maken van een kunstwerk van Eric van lachgaspatronen. Hij wil hiermee de hedendaagse held eren.

Eric is bekend geworden door het opruimen van lachgaspatronen. In 2014 zag hij een vrouw uitglijden over een patroon en kwam de patronen steeds vaker tegen: “Dat moet je niet willen.” Dus begon hij ze op te ruimen. Soms ruimde hij wel zo’n 4000 patronen per week op. Hij heeft nu zelfs een speciale grijper met een magneet eraan, zodat hij de patronen makkelijk kan oppakken.

De laatste tijd ziet hij minder lachgaspatronen, maar komt hij vaker lachgas cilinders tegen. Daar kan de gebruiker meerdere keren mee doen. Eric heeft niet het idee dat het gebruik is afgenomen, maar dat er strenger tegen de overlast wordt opgetreden. Eric rijdt met zijn scootmobiel sommige dagen wel tussen de 50 en 70 kilometer om de stad schoon te maken. Hij ruimt niet alleen de lachgaspatronen op, maar al het afval dat hij tegenkomt.

Kunstenaar André vindt het zo bijzonder dat Eric zich zo inzet voor een schone stad dat hij hem wil eren met een standbeeld: “We hebben een heleboel standbeelden in Nederland. Dat is de laatste tijd ook veel in het nieuws geweest. Ik denk dat we de helden van tegenwoordig ook op een voetstuk moeten zetten. Dat zijn vaak heel eenvoudige mensen.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat