Kunstenaars beginnen productlijn voor uitgeprocedeerde asielzoekers

De derde editie van de tentoonstelling All You Can Art is van 14 juli tot 26 augustus in de Kunsthal te zien, maar met een mobiel atelier wordt de kunst ook naar de Rotterdammers toe gebracht. In deze aflevering gaat de expositie All You Can Art naar het Afrikaanderplein om mensen te spreken met een migratieachtergrond. Kunstenaars Rieneke de Vries en Elke Uitentuis vragen hen naar hun ervaringen met werk.
Elke Uitentuis werkt voor het vluchtelingen collectief We Are Here. Dit is een collectief voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet kunnen werken, omdat ze geen verblijfsvergunning hebben. Vaak moeten ze daardoor op straat slapen. Elke heeft met eigen ogen gezien in welke situatie de vluchtelingen zitten en wilde daar iets mee doen. Mede kunstenaar Rieneke de Vries werkt ook met vluchtelingen en ook zij wilde wat aan de situatie van de vluchtelingen doen. De twee kunstenaars doen samen mee met All You Can Art in de Kunsthal. Ze delen hier samen een atelier en besloten de handen in één te slaan en de productlijn ‘We Sell Reality’ op te zetten. Dit is een productenlijn waarvan de opbrengst naar de vluchtelingen gaat. In de Kunsthal zijn ze bezig met het maken van patronen om deze op kussen, tassen en dergelijke te plaatsen. Op 26 augustus vindt er tijdens de afsluitingsdag van All You Can Art een veiling plaats in de Kunsthal van de producten van We Sell Reality.

All You Can Art gaat ook op pad met een SRV wagen om de kunst naar de Rotterdammers toe te brengen. Rieneke en Elke hebben de SRV wagen meegenomen naar het Afrikaanderplein om daar met mensen in gesprek te gaan over het recht op werk. “Dat onderzoek is handig voor ons, want dan zien wij: waar liggen de knelpunten?”, vertelt Elke.

All You Can Art is een samenwerking tussen The Instituto Buena Bista (IBB) en de Kunsthal. IBB is een vooropleiding en centrum voor beeldende kunst op Curaçao. Met All You Can Art laat IBB zien wat ze doen op doet op Curaçao, maar dan in het klein.

Het idee achter All You Can Art is om kunst toegankelijker maken voor het publiek. De tentoonstelling is dan ook ingedeeld in atelierruimtes waar het publiek kan zien hoe kunst wordt gemaakt. Ze kunnen niet alleen kijken, maar mogen zelf ook mee doen. Er is daarnaast een summerschool de waar kunstenaars les geven.

In een driedelige serie volgt OPEN Rotterdam het mobiele atelier van All You Can Art. Check deze weken openrotterdam.nl voor meer informatie over dit project.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter