Kunstenaars geven Rotterdam extra kleur met bijzondere creaties voor Koningsdag

Koningsdag in Rotterdam belooft dit jaar een groot feest te worden. De royals bezoeken namelijk donderdag 27 april de Maasstad. In de serie ‘Voor de Koning’ zie je hoe Rotterdam zich opmaakt voor de komst van de Koninklijke familie. In de derde aflevering aandacht voor kunst. Bijzondere creaties en (kunst)werken kleuren in aanloop naar, en tijdens Koningsdag, Rotterdam oranje.

Ballen voor Willem-Alexander
In aanloop naar Koningsdag stuiteren er enorme oranje ballen van drie meter doorsnede door de stad! Koning Willem-Alexander kan op Koningsdag dit opvallende kunstwerk bewonderen. Dan staan ze op het dak in de Markthal, en zijn ze onderdeel van de officiële koningsdagroute.

Het idee voor de oranje ballen komt van de Kunsthal. Daar is vanaf zaterdag 29 april een installatie te zien die de inspiratie voor de oranje ballen vormt: het kunstwerk van Giant Billiard van Haus-Rucker-Co in de tentoonstelling Mind Expanders. Die installatie heeft ook grote opblaasbare ballen – maar dan in het wit.

“In de aanloop naar Koningsdag ga je de ballen op verschillende plekken in de stad tegenkomen,” vertelt Sabine Parmentier, hoofd marketing in de Kunsthal. “We gaan langs bij allerlei maatschappelijke initiatieven voordat Koningsdag echt begint.” Bijvoorbeeld een koffieochtend bij verzorgingstehuis Laurens in de Maashaven, of bij een benefietdiner in Bospolder.

Zo’n gigantische bal vervoeren, is nog een hele logistieke klus. “Het opblazen van de bal duurt zo’n half uur. En omdat de bal niet in de auto past, moeten we de bal elke keer weer leeg laten lopen en opnieuw opblazen op een nieuwe locatie,” vertelt Rosie Corstjes van Studio Nul, de partij die de taak het vervoer van de oranje op zich heeft.

Opening Art Court in Blijdorp
Traditiegetrouw worden voorafgaand aan de viering van Koningsdag de Koningsspelen georganiseerd: een jaarlijkse koninklijke sportdag voor basisschoolkinderen. En die gaan dit jaar gepaard met de onthulling van een wel heel bijzonder basketbalveld in het Roel Langerakpark in Blijdorp.

Het speelveld heeft namelijk een nieuw vloerdesign, ontworpen door de Hongkongse kunstenaar XEME. Een initiatief van Hip Hop In Je Smoel, BuurtLAB en Concrete Lions, om een plek te creëren waar iedereen uit de buurt samen kan komen om te sporten, en om van kunst te genieten.

Tijdens de Koningsspelen in het Roel Langerakpark krijgen de kinderen van de St. Lukasschool in Rotterdam-West les in onder andere dansen, basketbal en freerunning. En zij behoren daarom tot de eerste die de Art Court mogen uittesten.

“De opening van de Art Court is op dezelfde dag als de Koningsspelen omdat het veld echt voor iedereen bedoeld is, en op de Koningsspelen gaan een heleboel kinderen uit de buurt sportief aan de slag. Daarmee willen we ze gelijk in contact brengen met het speelveld én de mogelijkheden om hier te sporten,” vertelt Dave Vanderheijden van Hip Hop In Je Smoel.

En of zo’n kleurrijk speelveld ook invloed heeft op de sportprestaties? “Het is comfortabeler, want normaal is het veld maar één kleur, en dat is beetje saai,” aldus een basketballer van Concrete Lions.