Kunstenaars Ijzerblok verlichten donkere winternachten Coolhaveneiland met Light Switch

De donkere winternachten op het Coolhaveneiland zijn de komende week een beetje meer verlicht. Van maandag 24 januari tot dinsdag 1 februari is er door de hele wijk vanaf 18.00 uur lichtkunst te zien in de vensterbanken. Met het initiatief hoopt kunstenaarscollectief Ijzerblok de bewoners in de wijk een hart onder de riem te steken. “Ik zie dit project als een cadeautje voor de wijkbewoners; een beetje licht in de donkere nachten.”

Rotterdamse kunstenaar Sachia Pereira Stolle bedacht het initiatief samen met zijn oud-docent Niek Verschoor; “Hij kwam met het idee om iets met lichtkunst te doen en ik ben vervolgens gaan bedenken hoe we dat echt van Coolhaven en de bewoners kunnen maken.” Voor Sashia is het belangrijk dat de kunstenaars in het Ijzerblok contact en verbinding zoeken met de buurtbewoners en niet alleen hun eigen werk tentoonstellen. Hij bedacht een formulier waarop buurtbewoners zich niet alleen konden inschrijven om de werken tentoon te stellen, maar ook hun eigen ideeën konden geven. “De meewerkende kunstenaars zijn vervolgens kunst gaan maken op basis van die ideeën. Het is dus echt van het Ijzerblok en de buurtbewoners samen.”

Wat voor lichtkunst er zichtbaar wordt, is ook voor Sachia een verrassing: “Alle kunstenaars zijn echt autonoom. Ik heb wel iets gezien, maar echt niet alles.” In totaal doen er 17 kunstenaars en 10 studenten mee. Wat wel vaststaat is dat de werken licht geven en dat ze vanaf de stoep te zien zijn. De werken kunnen variëren van projecties, tot video en lichtinstallaties. Het werk van Sachia zelf is te vinden in het raamkozijn van Flowers & Sours.

De lichtkunstwerken zijn dagelijks vanaf 18:00 te bewonderen in de raamkozijnen in de 1e ijzerstraat, Coolhavenstraat, Coloniastraat, Willem Buytenwechstraat, Coolhaven en het Heimand Dullaertplein. Ook bij verschillende ondernemingen in de wijk is de kunst te zien; bij de Culture Hub, Portugees to Go, Wijkcollectie, Fok, Flowers en Sours, Kapsalon Jorika en de Ijzerblok Studio. In de ramen van de bovenverdiepingen van Ijzerblok Studio’s worden werken van studenten van de Willem de Kooning Academie tentoongesteld. Hieronder zie je een plattegrond van de route.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Het Ijzerblok is onderdeel van het huizenblok aan de 1e Ijzerstraat, de Coloniastraat en de Coohaven. De ateliers bevinden zich in de woningen die niet meer bewoonbaar zijn en
biedt atelierruimte aan ruim 70 kunstenaars en WdKA-studenten. In de ramen van het Coolhaveneiland die de komende week kunst van: Lore Pilzecker, Jip van der Hek, Magdalena Petrova, Iloy Drisdale, Welmoed Bosch, Ovidiu Spaniol, Roxette Capriles, Nuno Orlando, Natasha Rijkhoff, Linda Stretton, Ratri Notosudirdjo, Floor van Meeuwen, Werner van der Zwan, Julia Gat, Kasia Dembinski, Davids Danoss en Sachia Pereira Stolle.

Light Switch wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de WdKA, Gemeente Rotterdam en de CBK Rotterdam-regeling Activiteiten Stad.