Kunstenaars in atelierpand ‘Kunst en Complex’ aan de Keileweg maken zich zorgen over hun toekomst. Het gemeentelijke vastgoed waar sommige kunstenaars al sinds de jaren ‘80 een atelier in hebben, is via een openbare tender verkocht aan ‘De Mannen van Schuim’. In de plannen waarmee deze projectontwikkelaar de opdracht won, is veel ruimte voor de kunstenaars én een hotel. Maar drie jaar later lijkt er van de oorspronkelijke plannen weinig meer over en vrezen de kunstenaars voor hogere huren of zelfs een permanent vertrek.
Volgens het conceptplan zou er onder andere een hotel komen in het door de gemeente verkocht pand. Maar de vergunning van de AVR, die nog tot 2029 loopt, gooit roet in het eten: er is “geurproblematiek”. Een definitieve omgevingsvergunning voor het aanpakken van het Kunst en Complex-pand is er dan ook nog niet. Diederik van Dommelen (VVD), die eerder al raadsvragen stelde over het plan, vindt dat de ontwikkeling niet zo loopt als de projectontwikkelaar heeft voorgesteld: “We zijn nu drie jaar verder, het is volstrekt onduidelijk wat er gebeurt met de plannen. De kunstenaars weten totaal niet waar ze aan toe zijn.” Ook vindt hij het vreemd dat er een tender wordt gewonnen met een conceptplan waarvan uiteindelijk een deel helemaal niet realiseerbaar blijkt op die locatie.
Hoe nu verder
De kunstenaars hebben het gevoel dat de projectontwikkelaar de panden voor weinig geld heeft kunnen kopen omdat de plannen zo ambitieus waren: “Ze hebben het minste geld geboden en eigenlijk een soort van, ja, bierviltje bij elkaar gephotoshopt met een fantasieverhaal. En toen hadden ze gewonnen en toen bleek eigenlijk: ‘Oh, dit kan helemaal niet, het is allemaal veel te duur. Het is helemaal niet haalbaar’”, aldus kunstenaar Niels Post.
Diederik van Dommelen: “Ik heb echt zoiets van: ja, je wint een tender. Dan moet je ook volgens die tender gaan presteren en het gebouw op die manier inrichten. En dat gebeurt nu niet. Hoe zit dat dan met de andere partijen die ook meegedaan hebben aan die tender en nu zien dat er totaal iets anders gaat gebeuren dan er oorspronkelijk bedoeld was?” Van Dommelen wil vooral voorkomen dat het Merwevierhavengebied een “vinexlocatie” wordt en hoopt dat de originele tender, met ruimte voor de kunstenaars wordt nageleefd: “Mensen van het eerste uur moeten hier gewoon kunnen blijven.”
Rico Zweers, een van De Mannen van Schuim, kan zich niet vinden in alle kritiek: “We hebben de afgelopen maanden veelvuldig met de kunstenaars overlegd.” En uit dat overleg is volgens Rico recent een oplossing gekomen: “We hebben de kunstenaars aangeboden dat ze mogen blijven, evenveel ruimte houden en kunnen gaan huren volgens de SKAR-norm.”