Kunstenares Chantal van Heeswijk brengt troost met ijskaarsen op Eendrachtsplein

Wie zaterdagmiddag langs via het Eendrachtsplein richting de Oude Binnenweg loopt komt voor een ijskoude verrassing te staan! Over het plein verspreid staan namelijk meerdere kaarsen gemaakt van ijs. Kunstenares Chantal van Heeswijk wil met deze werken langslopende Rotterdammers wat troost bieden.

Beelden vormgever Chantal van Heeswijk hoopt dat de toeschouwers zelf invullen wat ze zien in de pilaren van ijs. “Als je het zo van veraf ziet, kunnen het ook twee mensen naast elkaar zijn.” “Iedereen kent wel iemand die het tijdens de coronacrisis heel moeilijk heeft gehad of dat zelf heeft gehad,” vertelt zij. Tijdens de coronacrisis heeft Chantal het zelf ook niet makkelijk gehad, al haar, betaalde, werk viel weg. Dus richtte ze zich op werken die anderen een hart onder de riem steken. Ze schreef teksten op de ramen van ziekenhuizen en maakte eerder ijssculpturen. “Nu het allemaal voorbij is, is het nog steeds niet helemaal voorbij.”

Dat de ijskaarsen iets losmaken bij voorbijgangers is meteen te merken. Mensen staan stil, spreken Chantal aan, raken de ijswerken aan en maken fervent foto’s. Soms valt er een vlammetje kapot, maar dat vindt Chantal niet erg. “Dan maken gewoon een nieuwe, daarom hebben we alles meegenomen. En dat is juist een succes, dat het iets doet met mensen!”

Het is niet de eerste keer dat Chantal werkt met ijs, een keer eerder maakte ze tientallen tranen voor Museumnacht. Het ijs mogen in de vriezer staan bij Schmidt Zeevis. Tot hoelaat de werken te zien weet Chantal nog niet; “de vorige keer dat ik dit deed stonden we hier tot 22:00 uur ‘s avonds. Dat doen we vandaag misschien niet.”