Laatste acht leerlingen van basisschool Oranje Nassau gaan laatste maand in

Het is bijna niet te geloven, maar het pand van Basisschool de Oranje Nassau aan de Velsenluststraat bij de Beukelsdijk bestaat maar uit 1 klas. Op 4 juli sluit de school zijn deuren, maar deze groep mocht nog als enige hun laatste schooljaar afmaken.

Marlot Bootsma is de juf van deze kleine groep 8: “Er is bepaald dat de school nog een jaar zou bestaan met combinatiegroepen van drie klassen. Dat vonden de ouders geen goed idee, dus vertrokken veel leerlingen” zegt Juf Marlot. “Er bleven toen zo weinig kinderen over dat, op groep 8 na, alle klassen zijn opgeheven”. Juf Marlot en haar 8 kinderen bleven dus alleen over in het oude schoolgebouw om het laatste jaar voor deze groep af te maken.

De klas heeft geprobeerd alles te doen en te vieren, zoals een grote klas dat ook zou doen. “Toch is het heel anders en veel intiemer”, zegt Marlot. Ondanks de vreemde situatie zijn de CITO resultaten niet slecht uitgevallen. Dit beaamt ook een van de ouders, Done Dogan: “Ik ben enorm trots op de resultaten van alle kinderen, ondanks dat ze door de hele situatie veel gemist hebben”. Alle acht de kinderen hebben een passende middelbare school gevonden voor na de zomer.

De meeste kinderen in de groep kennen elkaar zo’n zes jaar. “Eerlijk gezegd vind ik het wel beter dat we elkaar zo goed kennen, we gaan goed met elkaar om en maken veel grapjes”, zegt Ajay; een van de leerlingen van juf Marlot. Deze goede band wordt ook door de juf zo ervaren: “Ik ben een soort tweede keus moeder, dat zeggen ze soms.”

Na een dienstverband van 34 jaar draait juf Marlot op dinsdag 4 juli voor de laatste keer de deur op slot. “Dan zwaai ik de kinderen uit en is het ‘dag’, echt heel gek.”