Laatste dag voor de historische brug over het Zuiddiepje

Brug Zuiddiepje

De 60 jaar oude ophaalbrug over het Zuiddiepje wordt vandaag gesloopt en daarmee verdwijnt voor de brugwachters een traditie. De brug wordt door een loopbrug vervangen die vanuit een centraal punt bij de Erasmusbrug wordt bediend. Niet meer op de locatie zelf, dus.

Brug Zuiddiepje verbindt het eiland van Brienenoord met de rest van het gebied IJsselmonde. Het kleine groene ophaalbruggetje is inmiddels 60 jaar oud en was een belangrijk herkenningspunt.

Facelift
De gemeente geeft het gebied rondom de toekomstige locatie van de Nieuwe Kuip alvast een facelift in het project Stadionpark. Als onderdeel van dit stadsvernieuwingsproject wordt ook het Eiland van Brienenoord onder handen genomen. Zo wordt er een extra brug gebouwd en krijgt de huidige brug over het Zuiddiepje een facelift.

Dat is tegen het zere been van Rotterdammer Ruud Spruit. Hij verzette zich de afgelopen tijd hevig om het bruggetje te behouden. “Het is de letterlijke scheiding tussen het beton en de natuur”. Eerder spraken wij Ruud over zijn strijd om de brug te houden.

Raadsvragen
Hij wist dat de brug er slecht aan toe was. “Maar toch heb ik samen met commissielid Gerben van Dijk ervoor gezorgd dat er raadsvragen werden gesteld of de brug toch behouden kon worden. We moeten het behouden.”

Zijn strijd heeft uiteindelijk niks uitgehaald. De brug wordt vervangen door de Ben Schopburg, een eerbetoon aan de oud-politicus uit IJsselmonde. Deze loopbrug wordt niet meer ter plaatse bediend. Hierdoor verdwijnt er een traditie voor de brugwachters.