Laatste keer MOMO Fabrique bij Weelde waar een nieuwe stadswijk komt

Over de zwartgeblakerde grond van Keilewerf 1 klinkt dit weekend vrolijke synthesizermuziek. Daar relaxen mensen op een artistieke installatie met hangstoelen. Het festival MOMO Fabrique is in volle gang. Bezoekers genieten van live-muziek, theater, een markt en kunnen tot diep in de nacht dansen op DJ-sets. “Het is echt een festival voor makers”, zegt projectleider Ruud Tjepkema.

Tijdelijke plek
Met een dwarsfluit, een steeldrum, en de apparatuur om elektronische muziek te maken beklimmen Giorgi Kuiper en Noël van Drunen het podium. Samen vormen ze het duo Fragmented, een van de vele muzikale optredens op het festival. Allebei genieten ze van het optreden en de locatie, maar ze vinden het jammer dat veel creatieve plekken in Rotterdam ook weer verdwijnen. “Dit is hier maar tijdelijk, en de permanente dingen zijn vaak voor een ander soort publiek”, vindt Noël. “Dit geeft kleur aan de stad”, voegt Giorgi er aan toe.

Het M4H gebied moet in de toekomst een stadswijk met woningen en kantoren worden. Daar is op het festival niks van te merken: het hele gebied barst van de creativiteit. Bij Weelde repeteert collectief R3LN4CHT voor de performance die ze in de nacht gaan geven. “We hebben teksten voor een theaterstuk gecombineerd met bijvoorbeeld een DJ-set”, vertelt oprichter Didi Kreike. Het resultaat is het stuk Beyond Consent, waar de bezoeker kan dansen en uitgedaagd wordt onderdeel te worden van de performance. Didi is nu nog zenuwachtig. “Maar als straks het publiek er is, heb ik er weer zin in.”