Video | Lage opkomstpercentage vaccin Rotterdam Noord; huisartsen grijpen in met actie

Op het Eudokiaplein staan vandaag voor de tweede keer huisartsen en vrijwilligers om bewoners van Rotterdam Noord te vaccineren en hen te voorzien van informatie. “Vorige week was het een enorm succes!”, vertelt huisarts André Steffens.

De opkomst voor het vaccin in Rotterdam Noord ligt onder de 50 procent. “Bewoners hebben twijfels of te weinig informatie”, legt de huisarts van Doktershuis Oude Noorden uit. “Daarom hebben wij hier voorlichters rondlopen die allemaal verschillende talen spreken.”

‘En de rest is geschiedenis’

Het initiatief is naar Noord overgevlogen vanuit Delfshaven. Huisarts Shakib Sana en Hoofd Interne Geneeskunde Erasmus MC Robin Peeters waren de eersten die ermee begonnen. Met behulp van veel huisartsen van Delfshaven wisten zij dit initiatief op te zetten. “Daar werd eerst geprikt met Astrazenica, maar zij hebben de GGD weten te overtuigen om Pfizer te prikken”, vertelt André trots. “En de rest is geschiedenis.”

OPEN Rotterdam maakte een reportage over het initiatief in Delfshaven. Het artikel gaat verder onder de video.

“In Delfshaven hebben we het succes gezien”, legt André uit. “Voorbijgangers kwamen een praatje maken en een week later stonden ze er weer om gevaccineerd te worden!” Volgens André is het daarom ook heel belangrijk om door te gaan met deze actie.

Met de bakfiets door de wijk
In Noord is er geen markt zoals in Delfshaven. Daarom hebben de huisartsen gekozen voor een centrale plek als Eudokiaplein. Maar dat is nog niet genoeg: “Vandaag gaan met een groep de wijken in met een bakfiets, om bewoners op pleinen aan te spreken. Zij kunnen zich dan komen vaccineren op het Eudokiaplein”.

De huisarts uit Noord werkt zichzelf in de rondte de afgelopen tijd: “Of het vermoeiend is? Ja natuurlijk. Maar we doen het samen. De hele praktijk is in de weer”. Binnenkort krijgen de huisartsen in Delfshaven en Noord gelukkig iets meer ruimte. “We houden dit geen weken vol, daarom ben ik blij dat de GGD ons langzaam meer zal ontzorgen. Dat is deze week al begonnen.”