Landelijke toename verkeersdoden is reden tot zorgen voor de gemeente Rotterdam

De stijging van het aantal verkeersdoden in Nederland is voor de gemeente Rotterdam een verontrustende ontwikkeling. Met name het aantal fietsdoden – sinds registratie van deze cijfers was dit aantal nog nooit zo hoog – is reden voor ‘uitdrukkelijke zorgen’, vertelt een woordvoerder. De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het toenemend aantal fietsdoden is het meest opvallend voor de Gemeente Rotterdam. Landelijk overleden er in 2022 291 fietsers, waarvan 150 slachtoffers 75 jaar of ouder waren. “De gemeente Rotterdam maakt zich uitdrukkelijk zorgen over het fors toegenomen aantal fietsdoden door aanrijding met een (bestel)auto”, vertelt een woordvoerder. “Dit vraagt in een drukker wordende stad als Rotterdam om keuzes te maken over het slimmer organiseren van autoverkeer.”

De gemeente heeft geen exacte cijfers over het aantal verkeersdoden in Rotterdam. Wel zegt een woordvoerder dat dit aantal al jaren stabiel is, met circa 8 tot 12 dodelijke slachtoffers per jaar. “Maar stabiel is uiteraard geen reden voor tevredenheid, omdat die ongelukken met onacceptabel leed gepaard gaan.”

Verslag verkeersveiligheid onderweg
“We zien dat de bevolking groeit en dat dus meer mensen zich verplaatsen. De vergrijzing zorgt voor meer verplaatsing onder ouderen en dit vergroot de kans op ernstige ongevallen”, verklaart een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. In Rotterdam is de groep verkeersdoden te klein om bepaalde trends waar te nemen. In mei brengt de gemeente een verslag uit over de ontwikkeling van de verkeersveiligheid in Rotterdam. Ook komt er een onderzoek naar hoe Rotterdammers het verkeer ervaren.

In 2019 publiceerde de gemeente een rapport waarin de gevaarlijkste kruispunten worden genoemd. Dit zijn plekken waar zes of meer letselongevallen in drie aaneengesloten jaren plaatsvonden. 

 1. Admiraal de Ruyterweg – J. Fransstraat
 2. Weena – Karel Doormanstraat
 3. Dorpsweg – Wolphaertsbocht -Katendrechtse Lagendijk
 4. Pleinweg – Mijnsheerenlaan
 5. Heemraadsingel – Beukelsdijk
 6. Mathenesserlaan – Vierambachtstraat
 7. Eerste Middellandstraat – Henegouwenlaan – ‘s Gravendijkwal
 8. Hillelaan – Brede Hilledijk
 9. Vuurplaat -Laan op Zuid
 10. Buitendijktunnel – Coloseumweg
 11. Beijerlandselaan – Tweede Rosestraat
 12. Ringdijk – Wilgenlei
 13. Bergweg – Schiekade
 14. Matlingeweg – Linschotenstraat
 15. Prins Alexanderlaan – Koperstraat
 16. Bovendijk – Fairoaksbaan