Series van OPEN Rotterdam/
Langs de Maas

De Rotterdamse haven is de tiende haven van de wereld, en de grootste van Europa. Het gebied telt meer dan 3000 bedrijven, die intussen tienduizend vacatures te vergeven hebben. Maar zijn die vacatures ook de moeite waard? Hoe leuk is het om te werken in de haven? Dave van der Wal steekt van wal en zoekt het uit in… Langs de Maas.

Aflevering 9

In de laatste aflevering van de podcastserie spreekt Dave Michiel, manager bij het EIC, en Eileen, programmamanager corporate communications van het Havenbedrijf. Als vertegenwoordigers van de Rotterdamse haven weten zij als geen ander bezoekers naar de haven te trekken. Vanuit het World Port Center, vertellen zij over hun werk en over het nieuwe havenervaringscentrum Portlantis.

Aflevering 8

Dave van der Wal, die zelfs examen moest doen om hier te mogen komen, chemiefabriek Nobian. Daar ontmoet hij procesoperators Harry en Jordy. In de achtste aflevering van Langs de Maas vertellen ze over veiligheid op de werkvloer, Greenpeace-demonstranten en lekkages. Ook hebben ze het over innovaties en de toekomst van de haven.

Aflevering 7

In deze aflevering hoor je de ervaringen van binnenvaartschippers Herman en Liana. Ze vertellen hun boeiende verhalen over vroeger en nu. Kijk hier!

Aflevering 6

In aflevering 6 praat Dave met Lisa, veiligheidsinspecteur bij de DCMR Milieudienst Rijnmond, en Henk, die zijn carrière begon bij Frans Swarttouw en later aan de slag ging als veiligheidskundige bij European Bulk Services (EBS).

Aflevering 5

In aflevering vijf spreekt Dave met twee mannen die een onmisbare functie in de haven uitvoeren: sjorders Ed en Dusan. Ze praten over hun ervaringen, de veranderingen in de haven en de toekomst van het sjorwerk.

Aflevering 4

De haven is een dynamische plek, met een constante stroom aan binnenkomende en vertrekkende schepen. De loodsen fungeren er als coördinatoren en communicators aan boord van de schepen. Zo zorgen ze voor een ontspannen binnenkomst en vertrek voor de kapitein en bemanning. In deze vierde aflevering spreekt Dave met loodsen Sjaak en Sebastiaan, die praten over de uitdagingen van hun beroep en de ontwikkelingen in de haven.

Aflevering 3

Voor deze aflevering zet Dave koers richting de stuurhut van de Pride of Rotterdam, waar hij spreekt met twee ervaren kapiteins zeevaart: Fred en Johan. Met het gezoem van de scheepsmotor op de achtergrond vertellen zij over hun afwisselende havenberoep.

Aflevering 2

Voor deze aflevering zet Dave koers richting de stuurhut van de Pride of Rotterdam, waar hij spreekt met twee ervaren kapiteins zeevaart: Fred en Johan. Met het gezoem van de scheepsmotor op de achtergrond vertellen zij over hun afwisselende havenberoep.

Aflevering 1

In deze eerste podcastaflevering spreekt Dave met directeur Havenbedrijf Allard Castelein, die tien jaar aan het hoofd stond van het Rotterdamse Havenbedrijf en op 15 juli afscheid neemt.

Aflevering 9…

Aflevering 8…

Aflevering 7…

Aflevering 6…

Aflevering 5…

Aflevering 4…

Aflevering 3…

Aflevering 2…

Aflevering 1…