Last van hooikoorts? Met deze Rotterdamse tips overleef je het hooikoortsseizoen

Jeukende en branderige ogen, niesbuien en een loopneus? Grote kans dat je dan last hebt van hooikoorts, een allergische reactie op het stuifmeel (pollen) van: grassen, bomen en planten. De hooikoortsperiode loopt ongeveer van februari t/m oktober. In juni is er een piek van de hoeveelheid pollen in de lucht, als de grassen gaan bloeien. Ben je radeloos en wil je weer rustig ademhalen en zonder tranende ogen van de zon genieten?

Honey honey
Honing van lokale bijen kan helpen tegen hooikoortsklachten. Lokale imker Daan van Daan’s Honing heeft een handjevol klanten die precies om deze reden honing bij hem koopt. “Bij de ene persoon helpt het wel, bij de andere niet. Het ligt er ook aan voor welke pollen je allergisch bent”, vertelt de imker. Zijn bijenkasten zijn te vinden in Hillegersberg, Centrum, Terbregge en Kralingen. De bijen verzamelen nectar in de stad en in de honing komt een microdosis van de pollen terecht. Door het eten van de honing kan je vóór het hooikoortsseizoen je lichaam laten wennen aan de pollen. Hoewel het geen medicijn tegen hooikoorts is, is lokale honing het proberen waard.

Medical taping
Je kunt bij een fysiotherapeut terecht voor medical taping. De tape die op je rug wordt aangebracht heeft een kalmerende werking op je bindweefsel en daardoor kan het helpen bij het verminderen van je hooikoortsklachten. 

Een prikje tegen prikkende ogen
Veel Rotterdammers met hooikoortsklachten zweren bij acupunctuur als redmiddel. Acupuncturist Marianne van der Meer merkt in deze periode een toename van hooikoortspatiënten die haar praktijk in Hillegersberg bezoeken. Zij gebruikt een ‘balance’methode en prikt op de armen en benen om zo de symptomen van hooikoorts aan te pakken. “Ik heb verschillende klanten die na een aantal jaren bijna geen hooikoortsklachten meer hebben. Ieder mens reageert anders. Met acupunctuur wijs je het lichaam de weg om beter te presteren. Het lichaam lost de klacht zelf op. Bij de ene persoon gaat dit beter dan bij een ander”, legt zij uit.

Tripje naar het trimsalon
Heb jij huisdieren? Let er dan op dat stuifmeel ook in de vacht van je hond of kat kan blijven hangen. Als je huisdier dan door jouw huis loopt, kunnen er pollen achterblijven in je tapijt, bank of bed. Een frisse vacht zorgt dus voor minder klachten.

Zonnebril
Bestrijd hooikoortsklachten en breid je outfit uit met een zonnebril. Het beschermt je ogen tegen stuifmeel en daardoor kan je minder last krijgen van irritaties bij je ogen. Struin de vele vintagewinkels in de stad af voor een uniek exemplaar.

Life’s a beach
Als laatste. De leukste tip uit het rijtje: zoek het strand op! Aan de kust heb je minder last van hooikoorts, omdat zeelucht minder pollen bevat. Pak dus de Hoekse Lijn naar het strand van Hoek van Holland en laat je zakdoekjes thuis.

Rotterdamse oma’s weten raad
Hoe ouder, hoe wijzer. Deze Rotterdamse oma’s (en opa’s) in de OPEN Vraag helpen je met je hooikoorts.