Laurenskerk start adoptie traject voor orgelpijpen

Adopteren kan op veel verschillende manieren. In Rotterdam is er sinds april een nieuwe mogelijkheid bij: adopteer een orgelpijp. De Laurenskerk biedt particulieren, via het project Hyperorgel Rotterdam, de mogelijkheid een van de pijpen van het Hoofdorgel te adopteren. Met de opbrengsten wordt het Hoofdorgel over de aankomende jaren gerestaureerd.

Adoptieproces
Slecht een deel van de 7500 orgelpijpen van het Hoofdorgel in de Laurenskerk worden voor adoptie opgegeven. Vanaf 75 euro ben je de trotse ‘ouder’ van een onderdeel van dit muzikale monument. En hoewel je dit ‘wondertje’ geen nieuwe naam hoeft te geven, kun je je naam wel laten graveren in een plaquette dat bij ‘jouw’ pijp wordt geplaatst. Ook mogen de trotse adoptanten aanwezig zijn bij de onthulling wanneer het volledige orgel is gerestaureerd. Dit kan ongeveer twee tot drie jaar duren. Door te adopteren zorg je niet alleen voor de restauratie, je steunt ook het Hyperorgel Rotterdam project.

Hyperorgel Rotterdam project
Het Hyperorgel Rotterdam project bestaat uit verschillende delen; de restauratie van het Hoofdorgel en de realisatie van een Hyperorgel. Dit is een nieuw orgel dat met echte pijpen wordt gebouwd, maar van een mobiele speeltafel te bespelen is. Hierdoor kunnen anderen, naast de organist, muziek laten horen. Het Hyperorgel kun je bijvoorbeeld instellen via je laptop en ook kan er een soort surround sound worden gerealiseerd door beide orgels aan elkaar te koppelen. Het biedt veel nieuwe muzikale mogelijkheden waardoor de toekomst van de orgelmuziek rooskleurig klinkt.

Op de vraag waarom je als Rotterdammer moet kiezen voor de adoptie van een orgelpijp antwoordt directrice Elles van Vegchel; ‘De laurenskerk is het oudste gebouw van de stad en deze adoptie levert zo een bijdrage aan het behoud van dit unieke monument.’