Leer Rotterdam écht kennen tijdens een stadstour van Ferrie

Ferrie Weeda is een Rotterdammer in hart en nieren. Tijdens zijn stadstours laat hij plekken in Rotterdam zien die niet in alle reisgidsen staan. Delaisa woont sinds een paar weken in Rotterdam. Samen met Ferrie ontdekt ze onze stad.

Ferrie geeft de tours omdat het beeld dat van Rotterdam wordt geschetst, door bijvoorbeeld Lonely Planet, anders is dan hoe hij Rotterdam ervaart: “Als je kijkt naar hun top 10 sights, is het een soort inwisselbare hipster stad en Rotterdam is veel meer dan dat.” Aan Delaisa wil hij dan ook graag “zijn Rotterdam” laten zien.

De tour begint op de West-Kruiskade. Dit gebied staat voor de multiculturele stad die Rotterdam is. “Honderd jaar geleden waren de Brabanders de grootste allochtonen van Rotterdam en dit was de Brabantse ghetto. Hier gingen alle Brabanders die Katholiek waren bij elkaar wonen. Grappig hoe dat zich heeft ontwikkeld, want niemand heeft het meer over derde generatie Brabanders.”

De tour gaat door naar de Maastunnel, waar Delaisa voor het eerst met de fiets naar beneden gaat. Ze vindt het best eng en is blij wanneer ze beneden is. De tunnel is opgeleverd in 1942 en was de eerste tunnel in Nederland die onder water ging. Ferrie noemt het altijd: “Een gratis attractie.” Het duo gaat vervolgens door naar het industrieterrein bij de Sluisjesdijk. Voor Ferrie staat dit voor het altijd veranderende Rotterdam. Op deze plek komt over een aantal jaar een nieuwe stadsbrug. Het is niet de meest toeristische plek dus Delaisa is verbaast dat Ferrie haar daar mee naar toe neemt: “Ik dacht eerst dit is niet een plek waar ik mijn vriend mee naar toe zal nemen” zegt ze lachend.

De laatste plek is het Eethuisje van Delfshaven. Ferrie vindt dit een leuke zaak, omdat het echte Hollands kost serveert. Daarnaast schuift iedereen bij elkaar aan. Voor Delaisa was dit eethuisje ook onbekend. Ze vond de tour zeer geslaagd, omdat ze veel nieuwe plekken heeft gezien en een andere kant van Rotterdam heeft leren kennen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat