Leonor zoekt Rotterdamse vriendinnen voor korte film

De Rotterdamse filmmaker Leonor Plantenga is op zoek naar drie jonge Rotterdamse vrouwen van kleur, rond de negentien jaar, die goed met elkaar bevriend zijn. Voor dit drietal is een belangrijke rol gereserveerd in haar korte film Mitsura.

De film vertelt het verhaal van Felicia, zij heeft een Braziliaanse moeder en een Nederlandse vader. Ze groeit op in het Brabantse dorp Werkendam. Daar voelt ze zich niet Nederlands genoeg, maar in Brazilië voelt ze zich ook niet helemaal thuis, want daar is ze juist weer te Nederlands. Ze gaat naar Rotterdam en bij toeval ontmoet ze drie zwarte, jonge vrouwen en het lijkt erop dat Felicia dan eindelijk haar plek heeft gevonden. Of toch niet?

Regisseur Leonor is op zoek naar kandidaten voor deze rollen, maar wel meiden die écht met elkaar bevriend zijn. “Je ziet het gewoon als mensen elkaar kennen, er is een bepaalde chemie die je niet kunt spelen. Ik vind dat op de Nederlandse televisie vaak niet geloofwaardig.” Ervaring is niet belangrijk, de aanstaande actrices moeten vooral vlot zijn.

Het verhaal van Mistura is autobiografisch. Maakster Leonor heeft dezelfde achtergrond als het hoofdpersonage. “Wanneer ik naar mijn familie in Brazilië ga, ben ik de blonde gringa, ik hoor daar niet echt bij en in Nederland ook niet. Hierdoor heb ik me regelmatig erg eenzaam gevoeld. Tijdens een trip naar Noorwegen hoorde ik van het Racial Imposter Syndrome, het gevoel dat je overal tussen valt. Dat wat ik altijd heb gevoeld had nu een naam, het gaf mij zoveel rust. En het leerde me ook dat ik niet alleen ben. Veel mensen met een biculturele achtergrond voelen dit. Het geldt ook voor de tweede generatie. Als je ouders bijvoorbeeld uit Marokko komen, maar jij bent hier geboren en opgegroeid, word je in Marokko vaak als een Europeaan gezien.”

Spreekt dit verhaal je aan en heb je vriendinnen die dit ook leuk vinden, mail dan naar: [email protected]. Stuur duidelijke foto’s mee, plus een kort filmpje waarin je jezelf presenteert. Laat het weten als je al ervaring hebt. Wacht niet te lang, want de opnames in Rotterdam beginnen al snel. “Dat moet ook, want de hoofdrolspeelster Laisy Soleny de Andrade Rodrigues is aangenomen aan de Toneelacademie Maastricht, dus voordat ze daaraan begint, moeten we klaar zijn!”