Let op! Kroosvaren vermomd zich als gras of fietspad!

Niet alleen Rotterdammers genieten van de hoge temperaturen. Ook de kroosvaren vindt dit erg fijn en vermenigvuldigt zich als een malle. Je denkt misschien, kroosvaren? Nooit van gehoord! Maar waarschijnlijk ken je het waterplantje wel. Het is een dikke laag groen op bijvoorbeeld sloten, waardoor het soms op verraderlijk op gras kan lijken. De kleur is afhankelijk van de zonuren die dit kroosje krijgt. Op beschutte plekken wordt hij groen, op plekken met meer zon, wordt het plantje roodbruin, waardoor het de kleur van een fietspad krijgt, ook verraderlijk dus.

Teveel kroosvaren kan zorgen voor minder zuurstof in het water. Als dit lang duurt, is dat niet goed voor de waterkwaliteit. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard haalt het kroos regelmatig weg, maar alleen weg op plekken waar een te grote hoeveelheid kan leiden tot problemen.

Je kunt de medewerkers van het Hoogheemraadschap een beetje helpen. Mocht je aan een sloot wonen met veel kroosvarens, schep de plantjes dan met een hark uit het water. Laat het drogen, gooi het dan in de GFT bak of gebruik het als mest.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat