‘Lijken’ op de Hef voor opnames film over bombardement

Wie langs De Hef reed, stond misschien even raar te kijken. Op de brug lagen namelijk hooibalen, poppen en zelfs ‘lijken’. Dit alles voor de eerste film die werd opgenomen voor een zesdelige filmreeks met gedichten van de nieuwe stadsdichter Dean Bowen.

De filmreeks heet “Tussen de zinnen in’’. De allereerste film gaat over het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940. Een van de filmlocaties was De Hef. “Ons is verteld dat lijken tijdens de oorlog werden opgestapeld bij deze brug. Wij hebben gekozen om de lichamen op De Hef te leggen”, aldus Arjen van Doezelaar, producer van de film.

De stapel, die tijdens de opnames gevuld was met poppen en figuranten, kan best heftig overkomen, beseft ook regisseur Guido Jurissen. “Op het einde van de scène komen de mensen overeind en dit staat symbool voor hoe Rotterdam destijds weer is opgestaan, de wederopbouw.”

Figurant Fred Marree vindt het prachtig om deel te nemen aan de eerste aflevering. “Deze plek is uniek. De Hef is een paar jaar geleden helemaal verbouwd en het is heel bijzonder om hier zo op deze manier aanwezig te zijn.”

De eerste film van de filmreeks gemaakt door Rauwkost Collective is te zien op 14 mei 2019 bij OPEN Rotterdam. De films zijn in samenwerking met Bibliotheek Rotterdam tot stand gekomen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat