Lintjesregen zorgt voor tientallen Rotterdammers met koninklijke onderscheiding

De lintjesregen is begonnen en vanwege corona duurt deze een hele week in plaats van één dag. Maandag, woensdag en vrijdag worden er 37 koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan Rotterdammers in het Stadhuis.

Dit jaar is de uitreiking niet met 350 man in de Burgerzaal, “maar het is niet per definitie minder feestelijk”, vertelt Nel van der Kolk, die al zestien jaar verantwoordelijk is voor het beoordelen van alle voorgedragen Rotterdammers en het uitbrengen van adviezen namens de burgemeester. “Dit jaar is het persoonlijker. De gedecoreerde komt op een eigen tijdstip met één of twee personen het lintje in ontvangst nemen in de werkkamers van de (loco)burgemeester en wethouders of in de trouwzaal.” Ondanks de aangepaste vorm blijft de boodschap hetzelfde. “Vandaag is een kroon op het werk na een jaar lang voorbereiding. Het is mooi om mensen in het zonnetje te zetten en te laten zien dat mensen gewaardeerd worden.”

Zo ook Rotterdammer Marianne Vorthoren, vrijwilliger bij Stichting Veelkleurige Religies. Ze zet zich al twintig jaar in om wederzijds begrip tussen mensen te bevorderen. Vanochtend werd ze in de val gelokt met een ‘online spoedvergadering’ via Zooms en werd ze verrast met de onderscheiding. “Ik zag ineens allemaal bekende gezichten en was sprakeloos van alle hartverwarmende woorden”, vertelt Marian. “Ik ben diep dankbaar voor de onderscheiding, maar vooral voor wat er achter zit. Ik voel veel liefde en waardering voor wat ik mag doen.”

Annette Koopman doet al jaren vrijwilligerswerk in Rotterdam voor onder meer de Voedselbank, Stichting Time to Help en Stichting Blije Gift en kreeg een onderscheiding in haar woonplaats Delft. “Ik had het totaal niet verwacht. Het is heel bijzonder”, reageert ze. “Het is ergens wel dubbel, want hier doe ik het niet voor, maar ik ben er wel trots op.” Annette hoopt dat haar onderscheiding bij kan dragen aan het uitbreiden van financiële steun voor Stichting Blije Gift. “Dat zou mooi zijn, want we hebben maandelijks 9500 euro nodig om levensmiddelenbonnen samen te kunnen stellen voor gezinnen met structurele armoede. Ik hoop dat fondsen nu sneller denken ‘Zij doet goed werk, laten we dat supporten.’”