Literatuur en feesten is een goede combinatie

Literatuur, muziek en grappen waren de ingrediënten van de 19e editie van het Lezersfeest. Het festival in de Centrale Bibliotheek vloog volgens de bezoekers voorbij. ‘De avond gaat altijd te snel.’
Natuurlijk werd er door de sprekers en artiesten stil gestaan bij de terreur die in Frankrijk heeft plaatsgevonden. Mike Boddé, de presentator van het Bibliotheektheater, wil er vooral niet te lang bij stilstaan. ‘Het is vooral belangrijk dat we een gezellige avond hebben, dus ik ga het er maar niet over hebben.’ Boddé kondigt singer-songwriter Lucky Fonz III aan die direct aan zijn show begint, maar wel een treffend lied zingt over een zelfmoordterrorist die hij graag eens zou willen spreken.

De Vlaamse striptekenaar Kamagurka is in goede doen en kan het publiek, in de twee shows die hij geeft, ongelofelijk laten lachen. Keiharde grappen worden afgewisseld met absurdistische situaties. Een welkome ontlading. Leo Blokhuis weet zijn publiek stil te krijgen met een prachtig relaas over de Amerikaanse muziek van de jaren zestig en zeventig. Hij legt uit hoe muziek blanken en zwarten samenbracht, ondanks de rassendeling. Een mooie boodschap.

Het programma van het Lezersfeest is van half negen ‘s avonds tot een uurtje of twaalf. Veel te kort om alle schrijvers te zien. Arthur Japin weet zijn publiek te raken met zijn vertelkunst. Thomas Acda leest voor uit zijn debuutroman, maar lijkt als schrijver nog niet helemaal zijn weg te hebben gevonden. Andere grote namen die het podium betreden zijn Jan Siebelink, Arthur Japin en Renate Dorrestein.

Ook Rotterdams talent is van de partij in de bieb. Een hoop schrijvers schuiven aan op het podium van tijdschrift Gers op de vierde verdieping. Sanneke van Hassel, Elfie Tromp en Hugo Borst zijn enkele namen die mogen voorlezen uit eigen werk. En als klapper op de Rotterdamse vuurpijl wordt ook de winnaar van het beste Rotterdamse boek bekend gemaakt in de loop van de avond. Raoul de Jong is de gelukkige winnaar en ontvangt uit handen van Sjoerd van Oortmerssen zijn troffee.

Na twaalven worden de stoelen aan de kant geschoven en draait dj Okkie zijn plaatjes. Er kunnen liedjes aangevraagd worden via de hashtag #boekienight en er komt dan ook van alles voorbij. En dat is juist het leuke, zegt bezoekster Helena: ‘Literatuur en feesten is een goede combinatie.’ Vriendin Sanne valt haar bij: ‘Je ontdekt schrijvers en bandjes op een unieke locatie. Dat in combinatie met een wijntje en een dansje is gewoon cool.’