Rotterdam herdenkt dat het 80 jaar geleden is dat de twee grote razzia’s gedurende de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam plaatsvonden. Tijdens deze razzia’s haalden de Duitsers duizenden mannen uit de stad uit hun huizen om hen te dwingen tot arbeid in Duitsland. Burgemeester Carola Schouten legt een krans bij het Razzia Monument aan de Parkkade, ter nagedachtenis aan de razzia van 10 en 11 november 1944. Tijdens deze razzia werden 52.000 mannen tussen de 17 en 40 jaar opgepakt door de Duitse bezetter. De meesten moesten werken onder extreme omstandigheden in Duitsland, waar meer dan 500 mannen omkwamen door uitputting, ziekte en geweld.
De razzia richtte zich op Rotterdam en Schiedam, waar de Duitsers mannen uit hun huizen haalden om in de oorlogsindustrie te werken. Velen lieten hun gezinnen in onzekerheid achter. Na de oorlog kreeg de razzia weinig aandacht, omdat Rotterdam zich eerst moest richten op de wederopbouw van de stad.
In 2023 werd het Razzia Monument, ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel, onthuld. Het monument staat bij het ‘Van Ommerenhaventje’ aan de Parkkade, een plek die destijds zwaar werd getroffen door de razzia en vormt nu een symbolische herinnering aan dit donkere hoofdstuk uit de geschiedenis.
Vorige week werd ook een geveltekst onthuld bij de RET-remise aan de Sluisjesdijk. Hier werden veel mannen uit Charlois verzameld voordat ze werden gedeporteerd naar het Feijenoord Stadion en van daaruit naar Duitsland of Oost-Europa. Deze gebeurtenis heeft diepe sporen achtergelaten in de Charloisse gemeenschap, maar na de oorlog werd er vaak weinig over gesproken.
RTV Rijnmond verzorgt vanaf 14:45 uur een live stream van de kranslegging die ook te volgen is via OPEN Rotterdam.
OPEN Rotterdam maakte een documentaire over de totstandkoming van dit monument, waarin we kunstenaar Anne Wenzel volgen tijdens het creatieve proces van het ontwerp en de bouw. De documentaire toont de manier waarop het monument vorm kreeg, en legt de emotionele en historische lading van dit project vast.