KIJK TERUG: Herdenking einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië

Ook in Rotterdam wordt vandaag stilgestaan bij einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië op 15 augustus 1945. Bij het ‘Indisch Straatsieraad’ op de Boompjes, ter hoogte van de Erasmusbrug, vindt de herdenking tussen 11 en 12 uur plaats. Wethouder Said Kasmi en Directeur van het Moluks Historisch Museum Henry Timisela gaan spreken, muziek wordt verzorgd door Esmay Usmany.

Bekijk hier de livestream van de herdenking via onze mediapartner Rijnmond:

Inclusiever
Extra bijzonder deze herdenking is de aandacht voor de Molukken deze herdenking. Henry Timisela, directeur van het Moluks Historisch Museum, spreekt hierover.

Floating Pasar
Naast het herdenken wil de organisatie, Stichting Herdenking 15 Augustus Regio Rotterdam, ook het leven vieren met de eerste editie van de ‘Floating Pasar’. Een pasar is een avondmarkt in Zuidoost-Azië. Vanaf 15 uur kan je aan de kade bij het Maritiem Museum terecht voor heerlijk eten, de expositie ‘Spekkoekfamilies’, muziek, optredens en nog veel meer.

History Matters
Meer weten over wat er gebeurde in de eerste helft van de 20e eeuw in Indonesië dat leidde tot de onafhankelijkheid in augustus 1945 en het erkennen daarvan door Nederland in december 1949? Hierover vertelt journalist en schrijver Joss Wibisono in een nieuwe aflevering van History Matters.