Kijk terug: Verkiezingsdebat in de Fruitvis: Mathenesse aan de Maas

In aanloop naar de verkiezingen van de Provinciale Staten zet de Stichting Mathenesse aan de Maas in op de verbinding van de bestaande wijken en de gebiedsontwikkeling in M4H. Hoe kunnen deze (grotendeels) vooroorlogse wijken als Oud Mathenesse, Het Witte Dorp profiteren van de transitie van dit havengebied in een duurzame woon-en werkwijk met duizenden nieuwe woningen? Een nieuwe wijk waar energietransitie, hergebruik van materiaal, vergroening, welzijn, onderwijs, digitalisering en nieuwe vormen van werkgelegenheid samenkomen. Kijk nu het verkiezingsdebat: Mathenesse aan de Maas!

De Stichting Mathenesse aan de Maas ziet de nieuwbouw, als motor voor het versterken van de sociale processen en als verbetering van het huidige woon- en werkklimaat. Wat zijn de uitdagingen? Waar loopt het spaak en waar zit ruimte? Wat kan de provincie voor de bestaande wijken als Oud Mathenesse en Het Witte Dorp doen? Wijken die tot de meest kwetsbare buurten van Nederland behoren en waar bewoners hun kwaliteit van leven een cijfer van 2,3 geven. Waar en hoe kan de provincie bewoners, ondernemers en instellingen in Mathenesse ondersteunen?

Mathenesse is volop in beweging met community building en door stad en haven met elkaar te verbinden ontstaat er meer ruimte voor nieuwe perspectieven, burgerkracht en versterken van het onderling vertrouwen.
Want dat is de les van de afgelopen jaren: bundel de krachten en werk samen.

Programma
De bijeenkomst vindt plaats in de Fruitvis, in het hart van het havengebied. Met sprekers uit de verschillende bestuurslagen. Gedeputeerde van de Provinciale Staten, Anne Koning, informeert de bezoekers over het maken van voldoende betaalbare (sociale)en toekomstbestendige woningen en het vergroenen van gebieden. Met aandacht voor duurzame energie. Robert Simons wethouder Wijken, Haven en Economie) gaat in op Wijk Aan Zet en het versterken van de (wijk)economie met nieuwe vormen van werkgelegenheid. Voorzitter van Wijkraad Mathenesse, Erica van Engel, informeert de bezoekers over de hoofdlijnen van het gloednieuwe Wijkprogramma Mathenesse met onder andere aandacht voor het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving, veiligheid en onderwijs. De maatschappelijke ontwerper en aanjager van Wij Delfshaven, Robbert de Vrieze, deelt zijn ervaringen en geeft tips hoe Mathenesse verder kan bouwen aan een bloeiende gemeenschap en de gebiedsontwikkeling van M4H in te zetten om de bestaande wijken te versterken.

Foto door Sander van Wettum