LEES TERUG: Dit is Koningsdag 2023 in Rotterdam

Het is weer zover: Koningsdag! Meuk op straat, tompoesje erin en struinen over leuke vrijmarkten. OPEN Rotterdam doet verslag van het feest door heel de stad. Blijf met ons liveblog op de hoogte.

18.30 uur
De liveblog wordt afgesloten. Lees en kijk hieronder terug hoe Rotterdam Koningsdag viert.

18.15
De échte koningen en helden van Rotterdam maken de stad weer schoon na een groot Koningsdag feest. Toppers!
Koningsdag 2023 is een feit.

17.48 uur
Drukte op het Noordplein! Rotterdammers verzamelen zich om te drinken, te dansen en te genieten van de muziek en de zon. Verslaggever Sascha duikt het publiek in en vraagt de Rotterdammers waarom ze in Rotterdam Noord zijn..

17.43 uur
Op de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk is er een braderie te vinden tijdens Koningsdag. De straten staan vol met Rotterdammers die genieten van lekker eten bij het Carribean Horecaplein. Op deze boulevard worden zelfs vriendschappen gesloten: ‘We wonen beiden op zuid en het klikte meteen!’.

17.11 uur
Eén van de populairste plekken tijdens Koningsdag is de Nieuwe Binnenweg. De langste winkelstraat van Nederland is op 27 april ultiem genieten van koopjes op de vrijmarkt, lekker eten, drankjes en natuurlijk verschillende dj’s die ervoor zorgen dat je niet stil kunt blijven staan.

16.48 uur
Onze verslaggever Thierry bezoekt de vrijmarkt aan het Lisplein. Je zou denken dat hij met zijn €1,50 niet ver komt maar niks is minder waar. Thierry krijgt de kans om zijn geluk te beproeven en een flinke zwaai te geven aan het rad der… fortuin? Maar dat valt tegen, want Thierry zingt niet zo hoog van de toren! Hij houdt het bij een lied van Spinvis. De vrijmarkt in het Liskwartier wordt er niet minder vrolijk van.

16.29 uur
Verslaggever Sherill proeft de sfeer op de Nieuwe Binnenweg, waar het elk jaar weer gezellig is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OPEN Rotterdam (@openrotterdam)

Een bericht gedeeld door OPEN Rotterdam (@openrotterdam)

16.03 uur
Onder de feestvierders in Rotterdam waren ook mensen die niet zo blij waren met de komst van de koning en de rest van de familie. Verdeeld over de stad waren er ook verschillende demonstranten te zien. Onder meer bij Blaak liepen ze rond met Nederlandse vlaggen en bordjes met de tekst kutfeest.

15.22 uur
Aan het begin van Koningsdag 2023 wordt de koninklijke familie swingend ontvangen op het Afrikaanderplein. Burgemeester Aboutaleb staat klaar om de Oranjes wegwijs te maken in Rotterdam. Het koninklijk gezin en de familieleden worden toegejuicht vanaf de straat, vanaf balkon en vanuit de ramen van de woningen die aan het plein liggen.

15.08 uur
Lekker sfeertje in Hillegersberg!

15.00 uur
Rond de Boonstraat, het Arie den Arendplein en de Vroomstraat in Pernis is ook dit jaar van alles te doen… De bewoners peinzen er niet over om naar de koning te gaan kijken: ‘Ik blijf liever in Pernis.’ Verslaggever Zoë kijkt haar ogen uit en hoeft geen twee keer na te denken over het zetten van een glittertatoeage.

14.13 uur
We zijn live op Boulevard Zuid!

14.02 uur
Ondanks de naam waren er deze Koningsdag geen prinsen te vinden in het Prinsenpark in Prins-Alexander. Verslaggever Thierry gaat op zoek naar de meest vreemde items en vindt een zelfgemaakte pop. De band ‘Ongeregeld’ probeert de sfeer er in te brengen in het park in Prinsenland…

13.44 uur
De gemeente waarschuwt om beter niet meer naar de Binnenrotte te komen vanwege de drukte.

13.17 uur
De Binnerotte is klaar voor het muziekfestijn en wachten op de komst van de Koninklijke familie.

13.04 uur
De Koning feliciteert in zijn interview Feyenoord alvast met de kampioenschap, maar ‘wil niks jynxen’.

13.00 uur
Het Oranje-Comité Breedveldsingel pakt voor de 65e keer uit in Hillegersberg deze Koningsdag. De vrijmarkt, allerlei activiteiten voor de kids en diverse optredens. OPEN Rotterdam verslaggever Sascha is al vroeg in de morgen bij het hijsen van de vlag op het bruggetje bij de Mesdaglaan. De vrijmarkt is al in volle gang en Sascha vindt direct wat bijzondere items…

12.53 uur
Met een warm onthaal van onder andere de Hermes House Band!

12.45 uur
Onze verslaggever Zoë start deze Koningsdag in Rozenburg waar Molen de Hoop fier draait in de wind. Ook hier is de vrijmarkt in volle gang. Rozenburgers houden wel van een challenge. Zo kun je meedoen met het zo snel mogelijk oplossen van rubiks cube en Zoë doet mee met het wedstrijdje zak liften…

12.30 uur
We zijn live vanaf het Plein 1940. Hier is de Koninklijke familie zojuist aangekomen met de Watertaxi.

12.00 uur
Jawel hoor, Máxima mét een Feyenoord-sjaal!

11.50 uur

De Koninklijke Familie maakt hun weg door Rotterdam-Zuid.

11.30 uur

De jurken van koningin Máxima en prinses Amalia vallen goed in de smaak!

11.15 uur
Mensen hangen aan palen en staan op daken om een glimp van de Koninklijke familie op te vangen.

11.00 uur
Daar zijn ze!

10.50 uur
In het Liskwartier vindt het KnikkerGek-toernooi plaats bij de LisKids. Wie wordt de KnikkerKing of Knikkerqueen op deze dag? 1 minuut knikkeren en wie heeft de meeste knikkers in het potje heeft, wint!

10.45 uur
Ook de Heel Holland Bakt-winnares is van de partij!

10.40 uur
Het is druk op het Rododendronplein in Schiebroek!

10.30 uur
Rotterdam kleurt écht geheel oranje vandaag!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OPEN Rotterdam (@openrotterdam)

10.15 uur
Nog 45 minuten tot het koninklijke gezin arriveert in Rotterdam. Onze collega’s zijn er klaar voor!

10.10 uur
Het is al goed gezellig op het Afrikaanderplein!

En ook in Rozenburg barst het feest los.

10.00 uur
Het Koninklijk gezin is onderweg naar Rotterdam! Alexia is er vanwege haar examens op het United World College of the Atlantic in Wales niet bij.

09.30 uur
Iedereen heeft er zin in vandaag. Op sociale media komen de leukste ‘Fijne Koningsdag’-wensen en memes voorbij. Hieronder een paar op een rijtje!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RET (@retrotterdam)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RotterdamBruist (@djviccc.nl)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ton Wesselink (@tonwesselink)

09.15 uur
Bij een briefing in de Centrale Bibliotheek Rotterdam meldt burgemeester Aboutaleb dat de repetitie voor het ontvangst van de koning gesmeerd is gegaan. “Met wethouder Karremans in de rol van de koning.”

09.00 uur
Op de Mesdaglaan in Hillegersberg wordt Koningsdag afgetrapt met het hijsen van de vlag en het zingen van het Wilhelmus.

08.45 uur
Rotterdam bereidt zich voor op een drukke, feestelijke en gezellige Koningsdag.

08.30 uur
Vroege vogels kunnen nu al schatten scoren op de Westersingel!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OPEN Rotterdam (@openrotterdam)

08.00 uur
Koning Willem-Alexander viert vandaag zijn verjaardag in Rotterdam. De koninklijke familie start om 11.00 uur in de Afrikaanderwijk in Zuid. Per watertaxi gaan ze daarna naar het centrum via de ss Rotterdam en Hotel New York. De route over het water eindigt bij Plein 1940. Vervolgens loopt de koninklijke familie naar de Binnenrotte, waar een verjaardagsfeest is gepland voor de Koning. Rotterdam wil met de één kilometer lange wandelroute de stad laten zien in al haar veelzijdigheid en veelkleurigheid.