LIVEBLOG – Gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam 2018 [AFGESLOTEN]

Heel Nederland stond in rep en roer vanwege de gemeenteraadsverkiezingen. Onze verslaggevers zijn heel Rotterdam rond gegaan om de meningen te peilen van de Rotterdammers en reacties te halen bij de politieke partijen. 
 
Onze verslaggever Rachid ging overdag verschillende stembureaus en markten af om de stemkoorts te meten. Tegelijkertijd ging verslaggever Beerend op zoek naar de mobiele stembureaus die dit jaar voor het eerst rond reden voor de Rotterdammer die bijvoorbeeld niet goed te been is. 
 
Tijdens de verkiezingsavond deden wij ook verslag. Zo waren onze hoofdredacteur Rob en redactiecoördinator Celeste te vinden op het Stadhuis. Verslaggever Aino ging de wijken in en keek met de inwoners mee naar de uitslag. Voor de politieke partijen was het uiteraard een hele spannende avond. Onze verslaggever Roelof ging de sfeer proeven bij verschillende partijkantoren en restaurants waar de partijen naar de uitslag keken. 
 
Blijf op de hoogte van de laatste updates rondom de gemeenteraadsverkiezingen met de liveblog van openrotterdam. Benieuwd naar de verhalen die wij eerder hebben gemaakt? Kijk op www.openrotterdam.nl/verkiezingen

10:24 – De verkiezingen zijn officieel voorbij. De (voorlopige) uitslagen zijn bekend. Benieuwd naar de reportages in aanloop naar en tijdens de verkiezingen? Check dan: www.openrotterdam.nl/verkiezingen. De liveblog is bij deze afgesloten. 
 


09:17 – Er zitten wat verschuivingen in de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen

 


08:30 – Ondertussen zijn de voorlopige uitslagen van de gebiedscomissies en wijkraden van zowel de Noord-kant als de Zuid-kant bekend gemaakt.
 
Klik hier voor de resulataten van de Noord-kant.
Klik hier voor de resultaten van de Zuid-kant.
 


16:00 – De voorlopige uitslagen van de gebiedscommissies aan de Noord-kant van Rotterdam zijn bekend gemaakt. Onze burgemeester zal de uitslagen van de Zuidzijde bekend maken rond 19:00 uur.  
Klik hier voor de uitslagen per gebied (Noord-kant)!
 
Centrum, Kralingen-Crooswijk en Delfshaven

 

Prins-Alexander, Overschie, Hoek van Holland en Hillegersberg-Schiebroek

 

Wijkraad Blijdorp 

 


15:31 – Er kon natuurlijk ook gestemd worden voor de gebiedscomissies en wijkraden. In Delfshaven wachten ze met spanning op de cijfers!
 

 


14:58 – Vandaag worden de stembiljetten opnieuw geteld in Rotterdam Ahoy. Dit gebeurt wel met bijna 1000 man!

 


14:28 – Rotterdammer Ferrie Weeda geeft reactie op verkiezingsuitslag
Tijdens de verkiezingsavond gingen wij langs bij verschillende betrokken Rotterdammers. Zo ook bij Ferrie Weeda! Ferrie kennen wij nog van de serie Stem uit de Wijk. Terwijl hij zijn hond uit laat reageert hij op de groei van het opkomstpercentage en de verkiezingsuitslag.


 
Ferrie kennen wij nog van Stem uit de Wijk. Hij is al 15 jaar bewoner van Delfshaven en het valt hem op dat sinds januari 2018 wel erg veel overvallen worden gemeld in Rotterdam-West. Op zijn Facebook-pagina deelt hij deze berichten en memoreert aan de tijd dat de veiligheidsindex van Delfshaven historisch laag was: “Ligt het aan mij, of zijn de jaren ’90 terug in Rotterdam-West?”. Kijk hieronder de Stem uit de Wijk reportage over veiligheid in Delfshaven terug!
 

 


12:30 – Leefbaar Rotterdam zet in op een brede coalitie die een ruime meerderheid heeft
Lees hier het bericht van RTV Rijnmond.  
 


11:40 – Feiten na de verkiezingsavond in Rotterdam
 
Na 90% van de stemmen geteld te hebben, bleek dat Leefbaar Rotterdam wederom de grootste partij is met 11 zetels. Zij leveren wel 3 zetels in. De grote verliezers van de avond zijn PvdA, D66 en CDA. 
 

De opkomstpercentage lag dit jaar hoger dan vier jaar geleden. In 2014 was de opkomstpercentage 45,14%. Dit percentage is met 1,65% gegroeid naar 46,8%. In het Centrum was de opkomst het hoogst met 63%, gevolgd door Hillegersberg-Schiebroek waar de opkomst 62% was. In Charlois was de opkomst slechts 33,9%.
 

 


11:14 – Lijsttrekkers zitten deze ochtend samen. Burgemeester Aboutaleb schuift aan!

 


02:25 – Bezoekers Regenboog stemmen overwegend rechts
In de gaybar de Regenboog is het elke woensdagavond karaoke avond. Met de verkiezingen zijn de bezoekers dan ook niet heel erg bezig. “Ze weten niet eens wat verkiezingen zijn”, zegt één van de bezoekers grappend. 

De bezoekers hebben veelal op Leefbaar Rotterdam gestemd of de VVD. “Ik vind veiligheid een belangrijk thema en dat is iets waar zij flink op inzetten.”

 


02:16 – Karremans (VVD): “De grootste overwinning van de eeuw voor de VVD”
Na een overwinning in het aantal zetels zit de stemming er bij de VVD er goed in. Volgens de partij zullen de ogen gericht zijn op het welzijn van de Rotterdammers. Lijsttrekker Vincent Karremans zegt dat het de grootste overwinning van de eeuw is.

 


01:27 – De PvdA incasseert verlies maar houdt moed
De halvering van het aantal zetels is voor PvdA geen verrassing geweest. Ondanks het verlies heeft de partij vertrouwen in het feit dat zij de grootste partij op links kunnen worden.


 


00:59 – GroenLinks op de valreep nog een vijfde zetel erbij
Bij GroenLinks zit de sfeer er goed in! Met een verdubbeling van het aantal zetels is lijsttrekker Judith Bokhove ontzettend trots op het team dat zich heeft ingezet voor de partij. Tijdens de bekendmaking van de voorlopige definitieve uitslag kwam er nog een vijfde zetel bij voor GroenLinks.


 


00:56 – Barbara Kathmann, Marco Pastors en Quintis Ristie reageren op uitslag


 


00:30 – Stadsinitiatief blijft de boel opschudden ook zonder zetel
De voorlopige definitieve uitslag is bekend en het Stadsinitiatief van Jos Verveen zit er niet bij. De lijsttrekker blijft positief en is klaar om de boel op te schudden waar het nodig is, ook zonder zetel.


 


00:25 – Evenement Internationale dag tegen racisme in de Laurenskerk
De Laurenskerk stond de avond van 21 maart in het teken van de verkiezingen. Er waren lezingen en panelgesprekken. Er werd gesproken over de diversiteit van de stad en de verschillende denkbeelden.


 


00:10 – Voorlopige definitieve uitslag
De voorlopige definitieve uitslag is binnen. leefbaar Rotterdam blijft met 11 zetels de grootste partij. Gevolgd door PvdA, D66, VVD en GroenLinks met 5 zetels. Nieuwkomers in Rotterdam DENK, PVV en 50Plus behalen respectievelijk 3, 2 en 1 zetels.
Ook de uitslag van het Sleepwet-referendum is binnen. 40% van de stemmers is voor, 60% is tegen.

 
 


23:49 – DENK in een klap de grootste nieuwe binnenkomer in Rotterdam
De lijsttrekker van de Rotterdamse tak van partij DENK, Stephan van Baarle, is zeer tevreden als hoogste binnenkomer in de stad. Nadat 30% van de stemmen geteld is, staat de Rotterdamse DENK voorlopig op 3 zetels. Van Baarle zegt “ongelofelijk trots” te zijn dat ze “in een klap de grootste partij” zijn in Rotterdam.


 


23:36 – Kleine partijen hopen op een zetel
De nieuwe, kleine partijen uit Rotterdam zijn in afwachting of zij er een zetel uit gaan slepen. Vooral Simão Miguel van Ubuntu verwacht een zetel in de Rotterdamse gemeenteraad: “Als we niet winnen, moet ik dat echt even verwerken.” De nieuwe, kleine partijen in Rotterdam die in 2018 meededen zijn Jong Rotterdam, Nieuwe Rotterdamsche Partij, Broederschapspartij, Ubuntu Connected Front, Jezus Leeft, P-Bar en Stadsinitiatief. De meesten gaan bij verlies er over vier jaar weer voor.


 


23:20 – 30% van de stemmen geteld, dit is daarvan de uitkomst

 


22:49 – D66 blijft voorzichtig maar optimistisch over verwachtingen
Na de bekendmaking van de exitpoll is D66 nog voorzichtig met haar verwachtingen. Toch is lijsttrekker Kasmi optimistisch over het verloop van de avond. Zij hopen vooralsnog de kans te krijgen om in de toekomstige coalitie voor verbinding te zorgen tussen de partijen.


 


22:41 – Politieke partijen wachten op de uitslag in café’s in de stad

 


22:17 –  Gasten Café Spot The Loony hebben massaal gestemd
Ook in Feyenoordcafé Spot The Loony leven de gemeenteraadsverkiezingen. Nadat hun club 4-0 heeft gewonnen, gingen wij langs om te vragen wat zij vanavond willen zien als uitslag.
 

 


22:11 – Leefbaar Rotterdam opgelucht na exitpoll
Volgens de exitpoll blijft Leefbaar Rotterdam de grootste in de stad. Tijdens het feestje van de partij op deze uitslagenavond in Club Nora was niet sprake van echte spanning, maar er werd wel uitbundig gejuicht toen de exitpoll 11 zetels weergaf.


 


21:36 – Burgemeester Aboutaleb deelt opkomstcijfers
46,6% van de Rotterdammers heeft vandaag gestemd. Dat is iets hoger dan vier jaar geleden, toen het 45,1% was. De Opkomst is in Rotterdam Centrum het hoogst en in Charlois het laagst.
 

 

21:13 – Ellen Verkoelen van 50Plus Rotterdam blij met eerste prognose

 


21:09 – Eerste exitpoll bekendgemaakt
In de eerste peilingen komt Leefbaar Rotterdam als grootste partij naar voren. Gevolgd door VVD, PvdA, D66 en DENK.

 


20:18 – Stemkoorts meten op de verschillende bureaus: van Hoogvliet tot Schiebroek
Wij zijn vandaag langs gegaan bij grote, kleine, bijzondere of heel erg afgelegen stembureaus van Rotterdam om de verkiezingssfeer te proeven. Maar niet overal ging het even soepel.


 


19:57 – Albeda College onthult politiek jongeren manifest
Op het Albeda College aan de Rosestraat op Zuid kan je niet ontkomen aan de verkiezingen. Er staat namelijk een stemloket waar studenten hun standpunten kenbaar maken in een manifest.


 


18:42 – Vergeleken met 2014 is het opkomstpercentage wel 1,2% hoger!

 


17:46 – Zestienjarig meisje uit Schiebroek stemt voor het eerst. Haar keuze valt op Sam Haverkamp van Leefbaar Rotterdam.

 


16:58 – Waar moet je tijdens de Rotterdamse uitslagenavond vooral op letten? Vers Beton politiek columnist Peter van Heemst serveert een checklist.
 
Lees het webbericht hier.
 


16:43 – Onze Celeste kwam per toeval een oude bekende tegen! Wat een gezelligheid!

 


15:58 – Een boodschap van lijsttrekker NIDA Nourdin el Ouali: Stem met je hart!

 


15:35 – Vandaag kan er nog tot 21.00 uur gestemd worden. Weet jij nog steeds niet waar je op wilt stemmen? Doe dan de stemwijzer van Rotterdam. 
 

 
Ook hebben wij de meeste lijsttrekkers van de partijen geïnterviewd in het programma Lijsttrekkers010. Deze interviews zijn hier terug te zien! 
 

 


14.55 – De griepgolf had ook de helpers op de stembureaus te pakken. Dinsdag waren er lastminute nog 150 mensen tekort om de stembureau te bemannen. Maar dat is nu opgelost. Er werd namelijk ‘hartverwarmend veel gerageerd’ op de extra oproepen van de gemeente.
Tot dinsdag middernacht kwamen er aanmeldingen binnen. En na een korte instructie kunnen al deze invallers zometeen aan de slag!


 


14:25 – Onze verslaggever Rachid is langs gegaan bij het Geriatrisch Centrum de Meeuwenhof bij Hoogvliet. In dit stembureau zouden slechtzienden kunnnen stemmen, maar helaas ging er wat mis. De voorzitter van het stembureau legt het uit.

 


14:00 – Tussentijdse percentage van de opkomst tot zover. 

 


13:40 – In Noord en Feijenoord kunnen de inwoners niet stemmen op gebiedscommissies maar wijkraden. Eén van de kandidaten is Marjan van Hoorn uit de Provenierswijk. 

Tijdens onze serie Stem uit de Wijk liepen wij met Marjan door de wijk en vertelde zij ons over haar ambities en haar reden om zich kandidaat te stellen. 

Bekijk al onze Stem uit de Wijk reportages hier terug!
Meer informatie over de kandidaten voor de wijkraden in Noord en Feijenoord vind je hier.
 


13.13 – Ook onze Burgemeester brengt zijn stem uit. Hij deed dit in Kralingen!

 


12:35 – Weet je niet zeker of je wil stemmen? Onze burgemeester Aboutaleb legt uit waarom je dat wèl zou moeten doen!
 

 


12:10 – Verslaggever Rachid gaat live in gesprek met de bezoekers van de Afrikaandermarkt in Rotterdam Feijenoord! 

 


12:08 – Dit jaar rijden er vier mobiele stembussen in Rotterdam. Onze verslaggever Beerend rijdt mee. De eerste stop: Albeda College!

 


11:52 – Onderweg van Zuid naar Noord of andersom en willen stemmen? Dat kan! Check onze live-verslag vanuit het stembureau in de Maastunnel!

 


11:40 – Het jongerenbestuur IJsselmonde roept jongeren op om te stemmen en mee te doen aan de actie #JIJstemt op. Zij willen laten zien dat jongeren gebruik maken van hun recht om te stemmen en zo de andere jongeren ook motiveren om hetzelfde te doen.  
 
Benieuwd naar de actie? Lees ons webbericht
 


11.38 – Onze verslaggever Rachid is vandaag overal in Rotterdam te vinden om de stemkoorts te meten! 

 


11.23 – Opkomstpercentage in Hillegersberg-Schiebroek is voorlopig het hoogst van Rotterdam.

 


11.08 – Om 11.00 uur staat de opkomstpercentage in Rotterdam gelijk aan de opkomstpercentage in 2014!
 

 


10:44 – In Delfshaven krijgt de groep 3 van OBS Finlandia een lesje stemmen!

 


10:08 – Voormalige wethouder Hugo de Jonge stemt op zijn vervanger #SvendeMan!

 


09:00 – Ga jij stemmen vandaag en weet jij al op wie? Vul onze poll in!

 

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat