Locatie voor eerste islamitische begraafplaats Rotterdam bekend

De eerste islamitische begraafplaats in Rotterdam komt op de Maeterlinckweg
in Rotterdam-Zuid. Dat maakt de gemeente Rotterdam bekend. De begraafplaats grenst aan de Zuiderbegraafplaats en biedt ruimte voor 2500 graven.

Al lang bestaat de wens in de islamitische gemeenschap in Rotterdam om een begraafplaats te hebben die voldoet aan de islamitische voorwaarden. In de islam is het namelijk belangrijk dat doden eeuwige grafrust krijgen. In Nederland is het gebruikelijk dat de erfpacht na dertig jaar verloopt. Als er na die dertig jaar niet opnieuw betaald wordt, wordt het graf ontruimd. En dat is niet wenselijk voor de islamitische gemeenschap.

“Het is echt geweldig dat het er komt!’’, zegt Stefanie van Centrum de Middenweg. “Ik hoop dat er nog veel meer begraafplaatsen komen; er zijn zoveel moslims in Rotterdam geboren die hier ook begraven willen worden. Mijn man en ik zijn zelf ook hier geboren en zijn pas later bekeerd. Waar moeten we anders heen als we komen te overlijden?”

De islamitische gemeenschap, onder vertegenwoordiging van Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), heeft zelf de aanleg en het beheer van de begraafplaats in handen.

Fatima Talbi Straat
Op de begraafplaats wil de gemeente graag een straat vernoemen naar oud-raadslid van de PvdA Fatima Talbi. De in 2019 overleden politica zette zich in voor een islamitische begraafplaats in Rotterdam. In 2018 gingen we langs bij Talbi en bij de Essalammoskee, waar vrijwilliger Fatima Fatnassi ook graag een plekje op een islamitische begraafplaats wilde als haar tijd zou komen.

De tekst gaat door onder de video

Naast de islamitische begraafplaats zal er ook op het Eiland van Brienenoord een vaste uitstrooiplek komen voor de Hindoestaanse gemeenschap. De plek ligt aan de noordkant van het eiland, omdat het water daar stroom voor de as en de offers. De gemeente denkt eraan om de uitstrooiplaats op een klein drijvend ponton te maken. Beide rustplekken zijn naar verwachting binnen een paar jaar klaar.