Lockdown wandelingen | #6 Sightseeing in Rotterdam-West

Rotterdammers trekken sinds de uitbraak van het coronavirus massaal de wandelschoenen aan. Door de coronamaatregelen blijven er namelijk weinig dingen over om te doen en daarom besluiten veel mensen om het park of bos op te zoeken. Wat zijn nou bijzondere hotspots en plekken om al wandelend tot rust te komen? In deze serie vertellen Rotterdammers waar en waarom wandelen nu zo fijn is. Deze week spreken we Peter Geukes uit het centrum.

Peter is wijknetwerker in Nesselande en moet voor zijn werk veel wandelen. Hierdoor komt hij op veel plekken in de stad. Met zijn route planner gaat Peter op stap en zo maakt hij nieuwe routes naar plekken waar hij niet zo vaak komt. “Na verloop van tijd was ik mijn gebruikelijke rondje zat en toen ben ik op zoek gegaan naar nieuwe wandelroutes door de stad.” Hij neemt ons deze keer meer naar West richting het Marconiplein.

“De route begin ik richting het Essenburgpark. Hier loop ik langs de Essenburgsingel en steek ik het plein over waar Pim Fortuyn heeft gewoond. Bij het Essenburgpark is het altijd even zoeken omdat het een klein parkje is. Maar je kunt er echt doorheen. Eenmaal uit het parkje kom ik bij de Moskee terecht aan de Abraham van Stolkweg en ga ik hier de brug over.”


“Dit gebouwtje staat net buiten het Essenburgpark. Het is het stationsgebouw van de Stopplaats Beukelsdijk uit 1899 langs de spoorlijn Schiedam – Rotterdam. Nu loopt de spoorlijn achter het gebouw, maar ooit stond het gebouw tussen de sporen. Het station is waarschijnlijk nooit gebruikt. Hoeveel Rotterdammers zouden dit station kennen?”


“Nu loop ik richting het Marconiplein. Vanaf het Marconiplein loop ik richting het dakpark. Het dakpark heeft veel kunst, vooral van atelier Van Lieshout. Vroeger was dit een rangeerterrein, nu zijn er winkels en een geweldig park. Ik stond als jongeman vaak op het Marconiplein te wachten op de vele goederentreinen die hier passeerden. Nu is de hele route een wandelpad! Vanaf het dakpark heb je een prachtig uitzicht op de hoogbouw van het centrum.”

“Ik ben aangekomen in Delfshaven en loop nu richting de lage erfbrug en dan richting de Binnenweg, het Heemraadsplein en de Heemraadssingel. Tijdens de koude dagen stop ik nog even bij bij mijn favoriete tentje voor een warme chocomel. Nu loop ik richting het Paaltjes Museum op de hoek van de Tweede Middellandstraat. Via de Graaf Florisstraat loop ik terug naar huis.”

Waarom je volgens Peter echt moet gaan lopen? “Nu we thuiswerken is het belangrijk om te blijven bewegen. Voor frisse lucht en om even je lijf los te maken. Op deze manier kom ik altijd opgefrist en ontspannen thuis na een wandeling. Ook merk ik dat steeds meer mensen zijn gaan groeten, alsof we toch allemaal contact zoeken. Ga lopen en bewegen, zo ontdek je dat er genoeg te ontdekken valt binnen Rotterdam!”

Andere routes volgen?

    • Antoinette uit Nesselande waait graag uit tijdens de lockdown
    • Ap uit Zuid bedacht zijn eigen Levensloopwandeling om te reflecteren en na te denken over bepaalde vraagstukken in het leven

Ben jij deze routes ook gaan lopen of heb je een route die je graag wil delen met de rest van de stad? Deel het met OPEN Rotterdam!