De luchtkwaliteit in Rotterdam is twee keer slechter dan de adviesscore van de World Health Organisation, blijkt uit onderzoek van Pointer. In onze stad zit er veel fijnstof en stikstofdioxide in de lucht. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Ze vergroten bijvoorbeeld de kans op longkanker. Luchtkwaliteitspecialist Peter van Breugel laat ons zien waar in Rotterdam de kwaliteit van de lucht wordt gemeten en hoe het gaat. Al lijkt de vieze lucht de Rotterdammers niet veel uit te maken…
‘Er zijn voldoende andere problemen in de wereld die me eerder zorgen baren’, vertelt een voorbijganger aan OPEN. ‘Ik ben al 89, dan vind je dat niet meer zo’n punt’, zegt een ander. Maar het effect van de slechte luchtkwaliteit moet niet worden onderschat volgens de GGD Rotterdam Rijnmond. Aan OPEN Rotterdam schrijft de GGD: ‘Een slechte luchtkwaliteit heeft van alle milieufactoren het grootste negatieve effect op de gezondheid van mensen. De gevolgen zijn bijna net zo groot als die van overgewicht of weinig bewegen.’ Fijnstof en stikstofdioxide kunnen longaandoeningen en hart- en vaatziekten veroorzaken of verergeren.
Wie zich toch zorgen maakt, kan zelf zijn steentje bijdragen om de luchtkwaliteit wat te verbeteren. De GGD raadt aan om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Daarnaast is het een goed idee om het stoken van een vuurtje te vermijden. ‘Houtstook is ook een belangrijke bron van luchtverontreiniging die veel impact heeft op de gezondheid, vooral op de luchtwegen, en kan bijdragen aan fijnstof.’ Verder helpt het om minder energie te verbruiken in huis en te investeren in schone energiebronnen.