Luchtsingel Rotterdam wint internationale prijs

Het Rotterdamse stadsinitatief, De Luchtsingel heeft de Urban Intervention Award Berlin gewonnen.
De internationale architectuurprijs werd maandag 09 december in Berlijn uitgereikt aan architectenbureau ZUS uit Rotterdam.
De prijs wordt uitgereikt aan creatieve stedelijke projecten die op een innovatieve manier bijdragen aan de verbetering van de leefomgeving van bewoners en gebruikers van de stad.

Het project is een initatief van architectenbureau ZUS in samenwerking met de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam en werd gefinancierd door crowdfunding en de gemeente Rotterdam. Luchtsingel won in 2012 het eerste Rotterdamse stadsinitiatief.

Test Site Rotterdam

De Luchtsingel is een houten brug die van Rotterdam Noord naar Rotterdam Central District loopt. Het project is onderdeel van Test Site Rotterdam en bestaat uit achttien interventies in het Rotterdam Central District die alle verbonden zijn via één doorlopende route.

Door het vervallen gebied rondom het Hofplein op een bijzondere manier toegankelijk te maken voor voetgangers en de culturele parels in het gebied met elkaar te verbinden wordt deze blinde vlek midden in de stad omgevord tot een nieuw productief en cultureel hart voor Rotterdam.

Participatiewethouder Korrie Louwes was namens de gemeente Rotterdam aanwezig: “Ik ben zeer trots op het winnen van deze prijs. Opnieuw is er internationale waardering voor de Luchtsingel, vooral op de manier waarop deze tot stand is gekomen. Mede mogelijk gemaakt door crowdfunding en deelname Stadsinitiatief. De ontwikkeling van de Luchtsingel is een vernieuwende vorm van gebiedsontwikkeling die bruggen slaat tussen het fysieke en het sociale, tussen bewoners en ondernemers”.