Luchtsingel weer open na houtrot probleem: ‘De singel zorgt voor sociale cohesie’

Het is sinds 2015 een icoon in de stad: de gele Luchtsingel die verschillende delen van het centrum van Rotterdam met elkaar verbindt. Vanuit Pompenburg loop je zo naar de Hofbogen of het Schieblock. Na een tijdje gedeeltelijk dicht te zijn geweest door houtrot, is de luchtbrug nu weer volledig toegankelijk voor publiek en zal dat in de toekomst ook blijven.

Op plekken waar eerst weinig gebeurde zijn nu culturele hotspots ontstaan, ziet Elma van Boxel. Zij is een van de co-oprichters van ZUS, het ontwerpbureau dat de Luchtsingel bedacht. Dat de brug even gesloten was door houtrot deed haar pijn. “Het onderhoud is een tijdlang werk geweest van een likje verf hier en een lakje daar”, vertelt ze. Maar over het huidige beheer is ze erg positief: “Er wordt hard gewerkt aan het opknappen en verduurzamen van de Luchtsingel, zodat deze weer lang mee kan.”

Volgens Elma zal de brug nog wel even open blijven. “Door de bouwcrisis zal er niet van de ene op de andere dag alles in de stad veranderen.” Daarnaast wordt de brug ook meegenomen in de bestemmingsplannen van de gemeente, die bij de opening eigenaar werd van de Luchtsingel. “De doorgang door het Schieblock blijft, de brug over de Schiekade blijft, en de singel blijft toegankelijk vanuit Pompenburg”, aldus Elma.

Sinds de komst van de Luchtsingel heeft Elma de buurt zien opbloeien. Op plekken waar eerst weinig gebeurde zijn nu culturele hotspots ontstaan. Op de trappen van de brug worden de biertjes van Biergarten gedronken in de zon en fotografen schieten hun portretten. Daarbij is het voor voetgangers een makkelijke manier om stoplichten te vermijden. “De singel heeft gezorgd voor sociale cohesie”, zegt Elma. “Dat is volgens mij wat je wil in een buurt.”