Luilakken herrie traditie in Pernis tijdens Koningsnacht gaat weer door

Op Koningsnacht tussen 04.00 en 06.00 uur zal Pernis weer getrakteerd worden op een lawaai-offensief van tiental brommers en scooters zonder of met aangepaste uitlaat. Luilakken, zo noemen ze de herrie maak traditie in Pernis, om slapende dorpsgenoten of wel ‘luilakken’ wakker te trommelen voor het koningsfeest.

Walter Mulder is initiatiefnemer van Luilakken 2023 in Pernis en wil na een aantal moeilijke jaren door onder andere corona de traditie en het dorp weer ten gehore brengen. “Wat ik er zo mooi aan vind? Dat is toch het puberale van lekker met zijn allen lawaai maken, maar zo’n traditie brengt toch jong en oud in het dorp samen. Dat vind ik het mooist.”

Jan Nieuwpoort, de ex-schoonvader van Walter en echt Pernisser, kent Luilakken al uit de jaren dat jongeren op hun zelf aangepaste brommers door Pernis scheurde, gevolgd door kinderen op fietsen met klepperende blikjes erachter hangend.

Naast de enthousiaste initiatiefnemers en deelnemers was er de afgelopen jaren ook veel geluid van kritiek. Zo vinden sommige Pernissers Luilakken ‘maar achterhaald’ en zagen het vooral als overlast.

Walter Mulder zegt dat dit vooral komt door nieuwkomers die het nog niet helemaal gewend zijn, maar dat deze nieuwkomers snel bijdraaien wanneer ze inzien dat dit echt past bij het dorp. Daarnaast heeft Walter dit jaar een kortere ronde van 1 uur gepland en de route aangepast om hinder voor het bejaardentehuis en vluchtelingen uit Oekraïne te beperken.