Series van OPEN Rotterdam/
Maatschappelijk vastgoed

De afgelopen zes jaar verkocht de Rotterdamse gemeente honderden panden waar ze niets meer mee deed. Vers Beton en OPEN Rotterdam onderzochten welke leegstaande panden zoal verkocht zijn, aan wie en vooral: wat die uitverkoop precies heeft opgeleverd voor de stad. Vers Beton en OPEN onderzochten hoeveel panden er vanaf 2015 zijn verkocht, voor welke bedragen en wat daarvan het effect is geweest. De gemeente verstrekte – na enig aandringen – een verkooplijst met koopsommen van 2015 tot en met 2020. Van 2021 konden de cijfers nog niet worden gegeven. Maar gelukkig kregen we na een oproep ook tips van ruim honderd lezers en kijkers. Hierdoor konden we ook verse verkoopcijfers meenemen.

Aflevering 1: Gemeente verkoopt al zes jaar gemeentelijk vastgoed, wat heeft dat opgeleverd?

De afgelopen zes jaar verkocht de Rotterdamse gemeente honderden panden waar ze niets meer mee deed. Vers Beton en OPEN Rotterdam onderzochten welke leegstaande panden zoal verkocht zijn, aan wie en vooral: wat die uitverkoop precies heeft opgeleverd voor de stad.

Aflevering 2: Verkoop maatschappelijk vastgoed: soms wint het beste plan van het hoogste bod

Een maatschappelijke partij die een gemeentepand wil kopen, moet over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam. De gemeente legt namelijk niet bepaald de rode loper uit voor stichtingen, verenigingen en wijkinitiatieven. Onduidelijke spelregels en stijgende vastgoedprijzen vormen daarbij extra struikelblokken.

Aflevering 3: Gemeente verkoopt haar panden vaak aan beleggers en dat kan anders

Het overgrote deel van het eigen vastgoed dat gemeente Rotterdam vanaf 2015 verkocht, is nu eigendom van vastgoedbeleggers. In een slotartikel in het dossier Vastgoed in de verkoop spreekt Vers Beton met beleggers zelf hierover. Zij zeggen wel toe te zijn aan een nieuwe aanpak.

Aflevering 1: Gemeente verkoopt al zes jaar gem…

Aflevering 2: Verkoop maatschappelijk vastgoed:…

Aflevering 3: Gemeente verkoopt haar panden vaa…